Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λιτόχωρο | Προμήθεια 2021: | Πομπή και δρώμενα στη σκιά του Ολύμπου

Λιτόχωρο | Προμήθεια 2021: | Πομπή και δρώμενα στη σκιά του Ολύμπου

Εκδηλώσεις τιμής προβολής και ανάδειξης της ελληνικής θέασης του κόσμου
από xper
δημοσιεύτηκε14 July, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Για 26η συνεχή χρονιά τα  Προμήθεια πραγματοποιούνται στο Λιτόχωρο, στο φυσικό χώρο των Αρχαίων Θεών, στη σκιά του Ολύμπου, και κάθε χρόνο αποτελούν ένα γεγονός που προκαλεί  το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων.

ht

Τα Προμήθεια λαμβάνουν χώρα στο φιλόξενο Λιτόχωρο καθώς και στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Άλσους Προμηθέως, στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα κι από το εξωτερικό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να ανταμώσουν κάτω από τον καταγάλανο ουρανό του Όρους των Θεών. Να γνωρίσουν το ελληνικό πνεύμα και έθος, να τιμήσουν τους αρχαίους φιλοσόφους και τις φιλοσοφικές σχολές με δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά, πολιτισμικά και τελεστικά δρώμενα, να μετάσχουν σ’ αυτά ως αναζωογονητική μύηση στις αρχέγονες πηγές που μας γέννησαν, να νιώσουν με κατάνυξη την πατρώα ψυχή, να έρθουν σ’ επαφή με την κοσμοθέαση των προγόνων μας.

]

Τα Προμήθεια ξεκίνησαν την Πέμπτη 8 Ιουλίου και την Παρασκευή  πραγματοποιήθηκε η πορεία και τα δρώμενα μέχρι αργά το βράδυ.

Οι εκδηλώσεις έχουν σκοπό να ενεργοποιήσουν τη μνήμη των σημερινών Ελλήνων,  ώστε να συνειδητοποιήσουν, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι οργανωτές τους, τη θέση της ελληνικής φυλής στον παγκόσμιο πολιτισμό και την αποφυγή της αλλοτρίωσής τους, που προχωρεί αναπότρεπτα.

l

Με χλαμύδες, αρχαϊκές εσθήτες και αναμμένους πυρσούς στα χέρια, οι συμμετέχοντες στα φετινά  Προμήθεια συγκεντρώθηκαν στη Πλατεία του Λιτοχώρου και  στη συνέχεια ανηφόρισαν στα στενά δρομάκια πραγματοποιώντας πορεία, την οποία ακολούθησε αρκετός κόσμος, άλλοι υποστηρίζοντας τους στόχους των εκδηλώσεων και άλλοι από απλή περιέργεια.

l

 

Δαφνοστεφανωμένοι κάποιοι, με τον ήχο ενός τύμπανου και τραγουδώντας ύμνους ολοκλήρωσαν την πορεία τους, καταλήγοντας στο μικρό υπαίθριο θεατράκι στο Πάρκο Λιτοχώρου, για να ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις, με την υποστήριξη, σύμφωνα με τους διοργανωτές, του Δήμου Δίου – Ολύμπου.

 

l

Με κόσμο στις κερκίδες να παρακολουθεί το δρώμενο, πρώτη έφτασε η γιατρός Δήμητρα Τηλιανάκη, που ήρθε από την Κρήτη για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και κάλυψε πεζοπορώντας την απόσταση Δίου – Λιτοχώρου.

Τιμώντας οι διοργανωτές, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση διαβάστηκε ομιλία, που έδειχνε μέσα από κείμενα την έμπνευση των αγωνιστών του’21 από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, με κείμενα του Ανώνυμου Έλληνα, του Μακρυγιάννη και του Κολοκοτρώνη.

Στη συνέχεια χορευτικά είτε του Συλλόγου Προμηθέας Πυρφόρος είτε της Ομάδας Όρχησης της Δώρας Στράτου έδωσαν τα μηνύματα της συνέχειας ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και της αντίστασης που πρέπει να δείξει ο λαός απέναντι στην αλλοτρίωση, με κορυφαία στιγμή τον Θούριο του Ρήγα που αποδόθηκε εντυπωσιακά μέσα από τραγούδι και χορό.

Μικρό θεατρικό μονόπρακτο με ήρωα τον κυνικό φιλόσοφο Διογένη, οδήγησε σε προβληματισμούς σχετικά με το ποιος είναι και πού πηγαίνει ο σημερινός Έλληνας.

Οι εκδηλώσεις  ολοκληρώθηκαν στις 11 Ιουλίου.

Ξένα μέσα κάλυψαν την εκδήλωση ενώ τα εγχώρια έκαναν αισθητή την απουσία τους

https://www.ruptly.tv