Παιδική παχυσαρκία: χρήσιμες συμβουλες από τον Δουρβανίδη Ιορδάνη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο|video|
Παιδική παχυσαρκία: Τι ορίζουμε ως παιδική παχυσαρκία; Ποια είναι τα αίτια της και τι ρόλο παίζουν οι γονείς και ο διαιτολόγος στην αντιμετώπισή της;
Χρήσιμες συμβουλές από τον Διαιτολόγο Δουρβανίδη Ιορδάνη στην πρώτη εκπομπή Viva με την Βιβή Αναστασιάδου (Vivi Anastasiadou) στην TV100!
Πότε ένα παιδί θεωρείται υπέρβαρο ή παχύσαρκο;
Ένας τρόπος είναι μέσω του δείκτη μάζας σώματος (βάρος/ύψος2) τον οποίο συγκρίνουμε με κάποιες τιμές αναφοράς σε σχέση με το φύλο και την ηλικία. Ένας πιο άμεσος τρόπος για εμάς τους διαιτολόγους είναι η μέθοδος της λιπομέτρησης με την οποία παίρνουμε αμέσως τα αποτελέσματα της λιπώδους και μυϊκής μάζας του σώματος.
Ποιές είναι οι κύριες αιτίες παχυσαρκίας;
Η κυριότερη αιτία είναι η διατροφή. Τα παιδιά, όπως όλοι μας, έχουν υιοθετήσει το δυτικό τρόπο διατροφής, αυτό σημαίνει γρήγορα και εύκολα σνακ μη δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα θρεπτικά συστατικά. Έτσι έχουν μια πληθώρα τροφών αλλά στην ουσία γεμίζουν το στομάχι τους με κενές θερμίδες άνευ θρεπτικής αξίας. Άλλα αίτια είναι η έλλειψη άσκησης, η καθιστική ζωή, παθολογικές καταστάσεις ενώ παράγοντες που ωθούν στην παιδική παχυσαρκία είναι επίσης κοινωνικοί, οικονομικοί κτλ.
Με ποιές παθολογικές καταστάσεις συνδέεται η παιδική παχυσαρκία;
Η παιδική παχυσαρκία ευθύνεται για πολλές παθολογικές καταστάσεις όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία συνήθως εκδηλώνονται σε μεγαλύτερη ηλικία, τα γαστρεντερολογικά προβλήματα όπως η παλινδρόμηση και η γαστρίτιδα που είναι πολύ συχνές στα παιδιά, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 στον οποίο επικεντρώνονται και οι τελευταίες έρευνες και τα πνευμονολογικά προβλήματα όπως είναι η άπνοια και το άσθμα. Βεβαία μην ξεχνάμε το ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει η παχυσαρκία στο παιδί διότι πολλά παιδία έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή πέφτουν θύματα bullying λόγω των αυξημένων κιλών τους.
Ποιός πρέπει να είναι ο ρόλος των γονέων;
Οι γονείς θα πρέπει να σταματήσουν να βάζουν ταμπέλες στα παιδιά είτε αυτά είναι παχύσαρκα είτε αυτά είναι υπέρβαρα. Ο γονιός αναλαμβάνει έναν σημαντικό ρόλο να αλλάξει τη συμπεριφορά και τις συνήθειες του παιδιού. Βεβαία ένας πολύτιμος σύμμαχος που έχει ο γονιός είναι ότι το παιδί είναι σε μία τέτοια ηλικία που διαμορφώνει ακόμα χαρακτήρα, έτσι με αρκετή υπομονή και κατανόηση μπορεί να αλλάξει τη διατροφική στάση του και να σταθούν διπλά τους επιβραβεύοντάς τα και όχι τιμωρώντας τα με ακραίες απαγορεύσεις.
Ποιός είναι ο ρόλος του διαιτολόγου;
Ο διαιτολόγος εστιάζει στην αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς των γονέων και των παιδιών. Όλη η οικογένεια πρέπει να υιοθετεί έναν σωστό τρόπο διατροφής, φανταστείτε να επιβάλουμε στο παιδί μας να τρώει σαλάτα ενώ οι γονείς διπλά του τρώνε πίτσα. Ο διαιτολόγος οφείλει να δώσει έμφαση πρώτα στη λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών που πρέπει να προσλαμβάνει το παιδί για τη σωστή ανάπτυξη και δευτερευόντως στην απώλεια βάρους. Πρέπει να εξηγήσει τη σημασία του πρωινού γεύματος, το ρόλο των σταθερών γευμάτων, τη σημασία που έχει η σαλάτα, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα αυγά σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγορεύουμε τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε για δική μας ευχαρίστηση. Ακόμα ρόλος μας είναι να συστήσουμε καθημερινή σωματική άσκηση παραθέτοντας τα πλεονέκτημα που έχει σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή και να τονίσουμε τη σημασία του ύπνου αλλά και την επαρκή πρόσληψη νερού.