Εμείς οι Θεσσαλονικείς ζητούμε να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη Πλατεία Ερνέστου Εμπράρ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εμείς οι Θεσσαλονικείς – και όχι μόνο – ζητούμε να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη Πλατεία Ερνέστου Εμπράρ
Λίγα λόγια για τον Ερνέστο Εμπράρ
Ο Ερνέστος Εμπράρ (Ernest Hébrard) (1875 - 1933) ήταν Γάλλος αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και αρχαιολόγος.
Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 με απόφαση της κυβέρνησης Βενιζέλου ανέλαβε την εκπόνηση του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης ως πρόεδρος της «Διεθνούς Επιτροπής Νέου Σχεδίου Θεσσαλονίκης».
Tο «Σχέδιο Εμπράρ» παραδόθηκε στη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας στις 29-6-1918.
Αν και δεν εφαρμόστηκε στο ακέραιο, η Θεσσαλονίκη απέκτησε σύγχρονη ευρωπαϊκή ρυμοτομία και όψη.
Ο Εμπράρ το 1918 διορίστηκε καθηγητής της αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και μέλος του Ανωτάτου Τεχνικού Συμβουλίου και το 1927 σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, οπότε εκπόνησε μελέτη για την πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης.
Η αρχαιολογική υπηρεσία της στρατιάς της Ανατολής με τον αρχαιολόγο Εμπράρ και κατ’ εντολήν του στρατηγού Sarrail πραγματοποίησε ανασκαφές στη Ροτόντα και την Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα). Στη Ροτόντα το Μάρτιο του 1917 βρέθηκαν αρχιτεκτονικά γλυπτά και στους τάφους του βυζαντινού κοιμητηρίου γύρω από αυτήν πολλά κεραμικά αγγεία, που φυλάσσονται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και σε αθηναϊκά μουσεία, ενώ στο μουσείο του Λούβρου φυλάσσεται ο χειρόγραφος και δακτυλόγραφος κατάλογος των ευρημάτων της ανασκαφής. Μέρος του φωτογραφικού αρχείου Εμπράρ βρίσκεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Για να τιμήσουμε τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα, που άφησε το στίγμα της στην πόλη μας, ζητούμε να ονομαστεί η πλατεία πάνω από το ναό του Αγίου Δημητρίου, στην οποία καταλήγει ο μνημειακός άξονας της Αριστοτέλους,
«Πλατεία Ερνέστου Εμπράρ (Ernest Hébrard)».
Οι υπογραφές συγκεντρώνονται εδώ:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd1Zl8ofDQnCwZjKQvh4JX88Th7o7eHDcDeLPF_Y7iCQ3FDcQ/viewform
Αν συμφωνείτε παρακαλούμε ψηφίστε και κοινοποιείστε .