Η Ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς
Στο τότε μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών, εργατικά συνδικάτα του Σικάγο συμμετείχαν σε εργατική απεργία στην πλατεία Haymarket για την καθιέρωση της οχτάωρης εργασίας και απαιτώντας καλύτερες συνθήκες. Όλες οι επιχειρήσεις, τα καταστήματα και οι υπηρεσίες ήταν κλειστά.
Στην ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, 600.000 πολίτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά παρευρέθηκαν στην διαδήλωση υπό το σύνθημα
«Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».
Εκείνη την ημέρα, Σάββατο 1 Μαΐου του 1886, κατά την διάρκεια ομιλιών, ο επικεφαλής του αστυνομικού σώματος διατάσσει 1350 οπλισμένους αστυνομικούς να ρίξουν πυρά. Οι ένστολοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.
Συνέλαβαν οχτώ διαδηλωτές, εκ των οποίων τέσσερις καταδικάστηκαν σε θάνατο και ο ένας αυτοκτόνησε στην φυλακή.
Η δίκη των συλληφθέντων προβλήθηκε διεθνώς στην υφήλιο και δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Η 1η Μαΐου του ʼ86 αποτελεί ημέρα ορόσημο για τους αγώνες για τους αγώνες του εργάτη.
Στην υπό Οθωμανική κατοχή Ελλάδα του 1888, η πρώτη ελληνική απεργία για τα εργατικά δικαιώματα πήρε μέρος στην περιοχή της Δράμας από καπνεργάτες με κύριο αίτημα την 10ωρη εργασία ( καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες δουλεύανε 12 με 13 ώρες ημερησίως).
Ένα χρόνο αργότερα, στο ιδρυτικό συνέδριο της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι στις 20 Ιουλίου του 1889, σε ανάμνηση του μακελειού του Σικάγο το ʼ86, αναγνωρίστηκε επισήμως η 1η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών, η γνωστή σήμερα Εργατική Πρωτομαγιά.
Μετά την ανεξαρτησία και τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έγινε το 1892 από τον σοσιαλιστικό σύλλογο του Καλλέργη.
Την επόμενη χρονιά 2000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρη εργασία κυριακάτικη αργία και κρατική ασφάλιση για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων και το 1894 στα παραπάνω εγκλήματα αιτήματα προστέθηκε η βελτίωση παροχών κλαδικού ταμείου για τους παρήλικους και τους φυματικούς και έκτακτο επίδομα για τους ανέργους ενόψει της περιόδου του Πάσχα.
Τέλος, η 1η Μαΐου στην Ελλάδα είναι, επίσης, ιστορική μέρα που τιμά τους διακόσιους πατριώτες που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μαΐου του 1944 από τις γερμανικές δυνάμεις, ως αντίποινα για την δολοφονία ενός Γερμανού στρατηγού και των πέντε συνοδών του.