Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
BioMuse | Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων

BioMuse | Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: 05 Ιουν - 26 Ιουν 2022 ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 12:00 ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ’ ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
από xper
δημοσιεύτηκε3 June, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Δέκα άνθρωποι του παρελθόντος, από τη Μεσολιθική μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο.

10 συναρπαστικές ιστορίες.

Η περιοδική έκθεση παρουσιάζει μέρος των αποτελεσμάτων του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος BioMuse.

ξ

Στόχος του η ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και διαφύλαξη πολύτιμων δεδομένων βιολογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και η ανασύσταση μέσω τεχνολογιών αιχμής της καθημερινής ζωής, της διατροφής και της γενετικής ιστορίας πραγματικών ανθρώπων που έζησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 11.000 χρόνια.

ΠΡOΓΡAΜΜA ΞΕΝAΓΗΣΕΩΝ

  • Κυριακή 5 Ιουνίου στις 12:00
  • Κυριακή 19 Ιουνίου στις 12:00
  • Κυριακή 26 Ιουνίου στις 12:00

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ. 08:00 έως 15:00)

ό

Η είσοδος για την ξενάγηση στη συγκεκριμένη έκθεση είναι δωρεάν

Η περιοδική έκθεση υλοποιείται σε συνέχεια του ερευνητικού προγράμματος BioΜuse, μια σύμπραξη φορέων της Ελλάδας και της Γερμανίας, που στόχο είχε την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και τη διαφύλαξη πολύτιμων δεδομένων βιολογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Κεντρική ιδέα του έργου ήταν η αφήγηση ατομικών βιογραφιών, που προέκυψαν μέσα από τη μελέτη των σκελετικών καταλοίπων πραγματικών ανθρώπων που έζησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 11.000 χρόνια.

'

H δημιουργία των «ατομικών βιογραφιών» βασίστηκε στην εφαρμογή αναλυτικών και απεικονιστικών τεχνολογιών αιχμής με σκοπό την ανασύσταση της καθημερινής ζωής, της διατροφής και της γενετικής ιστορίας των ατόμων.

Η έκθεση αναδεικνύει και ενσωματώνει τα αποτελέσματα της έρευνας με σύγχρονα φυσικά και ψηφιακά μέσα. Περιλαμβάνει εκθεσιακές επιφάνειες με ατομικές βιογραφίες, διαδραστική εφαρμογή σε επαυξημένη πραγματικότητα με πληροφορίες για τις βιογραφίες και την έρευνα, και οπτικοακουστική παραγωγή.

Η έκθεση οργανώνεται από το Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την Tetragon A.E. σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τους συνεργάτες του προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη ιστοσελίδα του έργου (www.biomuse.eu).