«Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου και του Λουκά Βενετούλια»
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Λουκάς Βενετούλιας. Ένας ρομαντικός-ρεαλιστής», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: «Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου και του Λουκά Βενετούλια», την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 στις 19.00, στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών.
Τον συγγραφέα Γιώργο Ιωάννου θα παρουσιάσει η κ. Αναστασία Χατζή, λογοτέχνης, ενώ ποιήματά του θα διαβάσει ο κ. Πασχάλης Παπαβασιλείου, ποιητής.
Τη ζωή και το έργο του ζωγράφου Λουκά Βενετούλια για τη Θεσσαλονίκη, θα καλύψουν η κ. Δέσποινα Βενετούλια, σύζυγος του καλλιτέχνη και ο κ. Χρήστος Κουλουκούρης, φίλος και αρχιτέκτονας.
Είσοδος ελεύθερη.
Η έκθεση του Λουκά Βενετούλια θα λειτουργήσει έως την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019.
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00-14.00
Τετάρτη 9.00-14.00 & 17.00-21.00
Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00
Λουκάς Βενετούλιας, ΉΒΗ πίνεις χυμό, λάδι σε μουσαμά, 120,50Χ100 εκ., Συλλογή Τελλογλείου Ιδρύματος
Λουκάς Βενετούλιας, ένας ρομαντικός - ρεαλιστής
Μεγάλη αναδρομική έκθεση-αφιέρωμα στον ζωγράφο Λουκά Βενετούλια (1930-1984), σημαντικό εκπρόσωπο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, η καλλιτεχνική παρουσία του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εικαστικό πρόσωπο και την πνευματική κίνηση της Θεσσαλονίκης.
Στην έκθεση, που έχει τίτλο «Λουκάς Βενετούλιας. Ένας ρομαντικός – ρεαλιστής», παρουσιάζονται περισσότερα από 200 έργα του καλλιτέχνη (λάδια, ακρυλικά σε μουσαμά, σχέδια με μελάνι), που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ΄50 έως τη δεκαετία του ’80. Σε δύο ορόφους του Τελλογλείου ξεδιπλώνεται ο κόσμος του Λουκά Βενετούλια μέσα από τις αγαπημένες του θεματικές: δρόμοι και κτίρια της Θεσσαλονίκης, το λιμάνι, τα καρνάγια, η Δικτατορία, η σειρά Σαντορίνη, αλλά και σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις.
Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθώς και από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, το MOMus, τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη», το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και πολλούς ιδιώτες συλλέκτες. Πολλά από τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
«Το Τελλόγλειο Ίδρυμα στην έκθεση αυτή επιχειρεί να αποδώσει φόρο τιμής στον ξεχωριστό ζωγράφο, που η Αλίκη και η πόλη αυτή τόσο τον αγάπησαν», σημειώνει η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, που έχει τη γενική ευθύνη της έκθεσης.
Για την Αλίκη Τέλλογλου, που ξεχώρισε τον Βενετούλια από την πρώτη του έκθεση στην «Τέχνη» το 1964, ο σημαντικός ζωγράφος υπήρξε «ένας επίμονος, γνήσιος στοχαστής σε ερωτήματα επικίνδυνα και γοητευτικά, ακούραστος ερευνητής της ψυχής, απαρηγόρητος εραστής της αλήθειας».
«Στον Λουκά Βενετούλια έχουμε µια από τις γνήσιες και προσωπικές φωνές της γενιάς του, που όχι µόνο καταφέρνει να εκφράσει μερικές από τις πιο ουσιαστικές ανησυχίες του κόσμου µας αλλά και να φτάσει σε συγκλονιστικές διατυπώσεις», σημείωνε σε επιστολή του τη δεκαετία του ’70 ο ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου.
Λουκάς Βενετούλιας
Ο Λουκάς Βενετούλιας πήρε τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής από τον Ν. Γ. Πεντζίκη. Κατόπιν σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Γ. Μόραλη και τον Σπ. Παπαλουκά, αφού εγκατέλειψε τις σπουδές του στην Ιατρική. Έζησε στη Θεσσαλονίκη, όπου παράλληλα με την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία, δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στο τμήμα αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ιστορία της τέχνης και σκηνογραφία σε ιδιωτική σχολή θεάτρου – κινηματογράφου. Έκανε σκηνικά και κοστούμια για το θέατρο (Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν «Η βέρα -Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, 1972 – 1974 Σκηνοθεσία: Κ. Κουν, Θίασος Αλέκας Κατσέλη «Τα παιδιά είναι παιδιά/ Φιλομένα Μαρτουράνο» Έντουάρντο ντε Φίλιππο, 1964. Σκηνοθεσία: Πέλος Κατσέλης).
Επιμέλεια έκθεσης: Χριστίνα Τσαγκάλια, επιμελήτρια συλλογών Τελλογλείου.
Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2019.