Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέλη Βυζαντιάδου

Ζευγάρι σε κρίση

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας από τη Νέλη Βυζαντιάδου
από webadmin
δημοσιεύτηκε31 October, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια
Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας. Αυτή η στήλη φιλοδοξεί να παρουσιάσει ζητήματα που απασχολούν πολλούς και να προβληματίσει γόνιμα δίνοντας απαντήσεις και δημιουργώντας χώρο για περαιτέρω σκέψη. 
Κάθε δεύτερο Σάββατο η ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων - σύμβουλος ζεύγους Νέλη Βυζαντιάδου θα μοιράζεται μαζί μας γνώσεις και εμπειρίες με στόχο τη δική μας προσωπική εξέλιξη. 
Ευχή του thessalonikilife.gr είναι να γίνουν αυτά τα άρθρα οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Νέλη Βυζαντιάδου

Ζευγάρι σε κρίση

Ο Γιώργος και η Αγγελική βιώνουν μια πολύ μεγάλη κρίση στη σχέση τους με συνέπεια να αναρωτιούνται για το αν θα αντέξουν να μείνουν μαζί ή όχι... δηλώνουν και οι δυο κουρασμένοι από τις προσπάθειες που έχουν κάνει ως τώρα για να τα βρουν και απογοητευμένοι για το μέλλον... δείχνουν απαισιόδοξοι καθώς επικεντρώνονται ξανά και ξανά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν... μιλώντας για την τελευταία φάση της ζωής τους αναφέρονται σε αρκετά γεγονότα που επηρέασαν τη σχέση τους με κυριότερο την απώλεια εργασίας του Γιώργου... έρχονται σε μένα κάνοντας, όπως λένε οι ίδιοι, μια τελευταία προσπάθεια για να σώσουν το γάμο τους...

Όταν έρχεται ένα ζευγάρι σε κρίση είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώσουμε αν έχουν ακόμη συναισθήματα ο ένας για τον άλλον ή αν έχουν περάσει σε μια φάση στην οποία συμπεριφέρονται περισσότερο σαν να είναι εχθροί παρά σύντροφοι. Είναι επίσης σημαντικό να μάθουμε αν σκοπεύουν να παραμείνουν μαζί ή αν έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση τουλάχιστον για τον έναν από τους δύο. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο στις εξής δύο κατευθύνσεις: από τη μια να δούμε αν ο σύντροφος, που επιθυμεί να βγει από τη σχέση, μπορεί να προσπαθήσει κι άλλο έχοντας πλέον τη βοήθεια του ειδικού και από την άλλη να βοηθήσουμε τον σύντροφο, που επιθυμεί να παραμείνει στη σχέση, να σεβαστεί την απόφάση του άλλου και να τη δεχθεί διαβεβαιώνοντας τον ότι θα είμαστε δίπλα του για να τον υποστηρίξουμε συναισθηματικά.

Γιατί όμως προκύπτει η κρίση σε ένα ζευγάρι; Άλλοτε παρουσιάζονται εξωτερικά γεγονότα που λειτουργούν ως ψυχοπιεστικοί παράγοντες και επηρεάζουν αρνητικά τους συντρόφους και τη σχέση τους. Για παράδειγμα μία ασθένεια, ένας θάνατος, μία επαγγελματική αλλαγή, η αποκάλυψη μιας απιστίας ή προβλήματα με τις οικογένειες καταγωγής των δύο συντρόφων ασκούν πίεση στο ζευγάρι. Άλλοτε πάλι εμφανίζονται εσωτερικές αλλαγές των συντρόφων που οδηγούν και αυτές με τη σειρά τους σε μία κρίση. Για παράδειγμα ο ένας από τους δύο συντρόφους θέλει να δεσμευτεί περισσότερο ενώ ο άλλος δεν θέλει ή ο ένας θέλει παιδί ενώ ο άλλος δεν θέλει. Οι διαφορετικές ανάγκες των δύο συντρόφων δημιουργούν μία κατάσταση δυσκολίας την οποία πρέπει να διαχειριστούν με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Για ποιούς άλλους λόγους περνά μία σχέση κρίση; Όταν ο ένας σύντροφος πληγώνει τον άλλον, όταν αδιαφορεί για τις ανάγκες του, όταν δεν τον υποστηρίζει απέναντι σε τρίτους και κυρίως απέναντι στους γονείς του, όταν ο ένας θέλει να επικοινωνεί και ο άλλος όχι, όταν ο ένας κυρίως δίνει και ο άλλος κυρίως παίρνει και όταν βγαίνουν στην επιφάνεια μυστικά ή προβλήματα που είχαν κουκουλωθεί για καιρό.

Πώς βγαίνει ένα ζευγάρι από την κρίση; Για να μπορέσει ένα ζευγάρι να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δυσκολίες που βιώνει θα πρέπει να επισκεφτεί έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας εκπαιδευμένο σε ζητήματα ζευγαριών. Το να αναγνωρίσουν και οι δύο ότι έχουν δυσκολία και να μπουν στη διαδικασία να ζητήσουν βοήθεια είναι μια πολύ ώριμη και υπεύθυνη στάση σε αντίθεση με εκείνους που δεν συνειδητοποιούν τις δυσκολίες της σχέσης τους και αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια. Ένας από τους πρώτους στόχους της συμβουλευτικής που θα δοθεί στο ζευγάρι είναι να συνδεθεί με τα αποθέματα δυνάμεων που έχει και που είναι αυτά που το κρατούν ακόμη μαζί. Θα χρειαστεί επίσης να εκπαιδευτούν οι σύντροφοι στη θετική αναπλαισίωση του προβλήματος, δηλαδή να μάθουν να βλέπουν διαφορετικά αυτό που τους συμβαίνει και να αναγνωρίζουν το θετικό που υπάρχει σε όλο αυτό που βιώνουν στη σχέση τους.

Και τελικά αν δεν είχαμε χειμώνα, η άνοιξη δεν θα ήταν τόσο ευχάριστη σύμφωνα με την Anne Bradstreet κι αν δεν είχαμε δυσκολίες, η ευημερία δεν θα μας φαινόταν τόσο καλοδεχούμενη. Ας ευχηθούμε λοιπόν να προνοούμε για το χειμώνα ώστε να υποδεχόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε την άνοιξη στις σχέσεις μας!

Νέλη Βυζαντιάδου

μαθήματα στη γλώσσα της αγάπηςΜπορείτε να διαβάσετε το καινούργιο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και με τίτλο:
Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης.
Μπορείτε επίσης να κάνετε την εγγραφή σας στο κανάλι μου για να βλέπετε βίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου.

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει ψυχολόγος καθώς αγαπούσε να ακούει τους ανθρώπους και να διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων τους. Σπούδασε Ψυχολογία και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Ψυχομετρία και τη Συμβουλευτική. Αργότερα πιστοποιήθηκε στο Λονδίνο ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια. Εργάστηκε για 10 χρόνια σε ψυχιατρικές δομές και τα επόμενα 20 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας γραφείο στο κέντρο της πόλης. Η τελευταία της εξειδίκευση ήταν στη Συμβουλευτική Ζεύγους με συνέπεια να βλέπει πολλά ζευγάρια που χρειάζονται υποστήριξη. Είναι συγγραφέας 6 βιβλίων και επιστημονική υπεύθυνη του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας. Διεξάγει ομιλίες σε όλη τη χώρα και συντονίζει σεμινάρια αυτογνωσίας με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Τέλος εργάστηκε για 7 χρόνια στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια εκπομπών.
The website encountered an unexpected error. Please try again later.