Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέλη Βυζαντιάδου

Εσύ και οι αρνητικές σκέψεις σου

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας από τη Νέλη Βυζαντιάδου
από webadmin
δημοσιεύτηκε14 November, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια
Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας. Αυτή η στήλη φιλοδοξεί να παρουσιάσει ζητήματα που απασχολούν πολλούς και να προβληματίσει γόνιμα δίνοντας απαντήσεις και δημιουργώντας χώρο για περαιτέρω σκέψη. 
Κάθε δεύτερο Σάββατο η ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων - σύμβουλος ζεύγους Νέλη Βυζαντιάδου θα μοιράζεται μαζί μας γνώσεις και εμπειρίες με στόχο τη δική μας προσωπική εξέλιξη. 
Ευχή του thessalonikilife.gr είναι να γίνουν αυτά τα άρθρα οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Νέλη Βυζαντιάδου

Εσύ και οι αρνητικές σκέψεις σου

Ο Τάσος υποφέρει εδώ και χρόνια από αγχώδη διαταραχή... αποφεύγει κάθε κατάσταση που του προξενεί αρνητικά συναισθήματα... η καθημερινότητά του έχει αλλάξει δραματικά με συνέπεια να νιώθει δυστυχισμένος... κάνει διαρκώς αρνητικές σκέψεις, τις οποίες αδυνατεί να ελέγξει...


Μήπως κάνεις κι εσύ αρνητικές σκέψεις; Μήπως οι σκέψεις αυτές σε αποθαρρύνουν και αποδυναμώνουν τη διάθεσή σου για ζωή; Μήπως οι αρνητικές σκέψεις που κάνεις πυροδοτούν μέσα σου άγχος, θλίψη και απόγνωση με αποτέλεσμα να αποσύρεσαι και να μην προσπαθείς;

Σύμφωνα με τον Albert Ellis όλοι πέφτουμε στην παγίδα των εσφαλμένων και αρνητικών τρόπων σκέψης. Ας δούμε μαζί μερικούς από αυτούς:

* Γενίκευση - τείνουμε να μεταφέρουμε τη γνώση και την εμπειρία μεμονωμένων περιστατικών στο σύνολο των παρόμοιων καταστάσεων που ζούμε. Για παράδειγμα ερωτευόμαστε έναν άντρα, που στη συνέχεια μας πληγώνει και καταλήγουμε να πιστεύουμε ότι οι όλοι οι άντρες θα μας πληγώσουν γιατί είναι επικίνδυνοι και αναίσθητοι.

* Υπερεκτίμηση της αποτυχίας - δίνουμε έμφαση στα λάθη και τις αδυναμίες μας και ως εκ τούτου υποβαθμίζουμε τα θετικά και τις επιτυχίες μας. Για παράδειγμα δεν αναγνωρίζουμε ως σημαντική την επιτυχία στην επαγγελματική μας ζωή από τη στιγμή που δεν έχουμε καταφέρει αυτό που ονειρευόμασταν στην προσωπική μας ζωή.

* Προσωποποίηση - έχουμε την τάση να τα παίρνουμε όλα προσωπικά και να τα εξηγούμε μέσα από εμάς τους ίδιους. Με άλλα λόγια αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το πώς νιώθουν οι άλλοι. Για παράδειγμα συζητάμε με το σύντροφό μας και σε μια στιγμή έντασης εκείνος θυμώνει και διακόπτει απότομα τη συζήτηση. Εμείς νιώθουμε υπεύθυνοι τόσο για την έκβαση της συζήτησης όσο και για το συναίσθημα του συντρόφου μας.

* Διπολική σκέψη - συνηθίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα ως άσπρο - μαύρο. Βλέπουμε δηλαδή τα γεγονότα ως μόνο ευχάριστα ή μόνο δυσάρεστα και χωρίς ενδιάμεσες αποχρώσεις. Για παράδειγμα αν δεν πήραμε έναν καλό βαθμό σε ένα μάθημα που γράψαμε, αισθανόμαστε εντελώς αποτυχημένοι.

* Αυθαίρετα συμπεράσματα - διατυπώνουμε διαπιστώσεις για άλλους χωρίς να συνυπολογίζουμε δεδομένα που ισχύουν στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα είμαστε σίγουροι ότι διαβάζουμε τη σκέψη των άλλων και ξέρουμε τι θα πουν ή τι σκέφτονται για εμάς χωρίς να ανταποκρίνεται αυτό πάντα στην πραγματικότητα.

Πώς να διαχειριστείς όμως τις αρνητικές σκέψεις σου; Ακολουθούν τρεις απλοί τρόποι που αξίζει να δοκιμάσεις.

1. Αμφισβήτησε την αρνητική σκέψη, που κάνεις, εξετάζοντας όλα τα υπόλοιπα πιθανά σενάρια. Είσαι σίγουρος ότι θα γίνει αυτό που σκέφτεσαι; Τι άλλες πιθανότητες υπάρχουν;
2. Προσπάθησε να μετατρέψεις την αρνητική σκέψη σε θετική. Γίνε πιο ευέλικτος στη σκέψη σου βρίσκοντας κάτι θετικό με το οποίο θα αναπλαισιώσεις τη σκέψη που έκανες.
3. Φέρε στο μυαλό σου έναν άνθρωπο που γνωρίζεις και ξεχωρίζεις για την αισιοδοξία του. Τι θα σου έλεγε αυτός ο άνθρωπος; Τι θα σκεφτόταν; Τι θα έκανε αν ήταν στη θέση σου;

Και μην ξεχνάς πως τη στιγμή που θα αντικαταστήσεις τις αρνητικές σκέψεις με θετικές, θα αρχίσεις να έχεις θετικά αποτελέσματα (Willie Nelson).

 

Νέλη Βυζαντιάδου

μαθήματα στη γλώσσα της αγάπηςΜπορείτε να διαβάσετε το καινούργιο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και με τίτλο:
Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης.
Μπορείτε επίσης να κάνετε την εγγραφή σας στο κανάλι μου για να βλέπετε βίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου.

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει ψυχολόγος καθώς αγαπούσε να ακούει τους ανθρώπους και να διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων τους. Σπούδασε Ψυχολογία και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Ψυχομετρία και τη Συμβουλευτική. Αργότερα πιστοποιήθηκε στο Λονδίνο ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια. Εργάστηκε για 10 χρόνια σε ψυχιατρικές δομές και τα επόμενα 20 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας γραφείο στο κέντρο της πόλης. Η τελευταία της εξειδίκευση ήταν στη Συμβουλευτική Ζεύγους με συνέπεια να βλέπει πολλά ζευγάρια που χρειάζονται υποστήριξη. Είναι συγγραφέας 6 βιβλίων και επιστημονική υπεύθυνη του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας. Διεξάγει ομιλίες σε όλη τη χώρα και συντονίζει σεμινάρια αυτογνωσίας με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Τέλος εργάστηκε για 7 χρόνια στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια εκπομπών.
The website encountered an unexpected error. Please try again later.