1821... και εγένετο Ελλάς: |Δείτε τα 3 επεισόδια
Να ψηλαφίσει και να ρίξει φως στις εμβληματικές μορφές και τα γεγονότα του σημαντικότερου κεφαλαίου της νεότερης ελληνικής ιστορίας, της Επανάστασης του 1821, επιχειρει η νέα σειρά – ντοκιμαντέρ του OPEN TV «1821... και εγένετο Ελλάς 2021», η οποία έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, στις 23:45. Με παρουσιαστή το δημοσιογράφο Γιώργο Σαρρή και με συνεργάτες μια πλειάδα εξειδικευμένων ιστορικών και οθωμανολόγων θα προβάλλεται τη συγκεκριμένη ώρα κάθε Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί σε 21 επεισόδια, την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Σαρρής, η σειρά - ντοκιμαντέρ μέσα από σπανιότατο τηλεοπτικό υλικό, συνεντεύξεις και μαρτυρίες προσώπων, που θα κατατεθούν για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, θα παρουσιάσει τους πρωταγωνιστές, αλλά και την αθέατη πλευρά του μνημειώδους Αγώνα, η οποία δεν ήταν γνωστή μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό.
Μεγάλες προσωπικότητες
Πολλές σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας θα «βρεθούν» στα σπίτια των τηλεθεατών μέσα από τη συχνότητα του ΟΡΕΝ TV και θα μιλήσουν για την Ελληνική Εθνεγερσία. Μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα μιλήσει μέσα από το καθολικό της ιστορικής Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, στη Βοιωτία, για το κρυφό σχολειό και τη διατήρηση του θρησκευτικού φρονήματος των Ελλήνων στα 400 χρόνια σκλαβιάς. «Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος θα κρατήσει για πρώτη φορά στα χέρια του όπλα των αγωνιστών της εποχής», σημειώνει ο κ. Σαρρής.
Επίσης, για τα Συντάγματα του Αγώνα, αλλά για την εξέχουσα προσωπικότητα και το έργο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, θα μιλήσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ συνεντεύξεις για τη συμβολή των Μεγάλων Δυνάμεως στην απελευθέρωση των Ελλήνων θα παραχωρήσουν και μάλιστα σε άπταιστα ελληνικά ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ και η Βρετανίδα πρέσβειρα, Κέιτ Σμιθ.
«Συνεντεύξεις μας παραχωρούν μια σειρά από διευθυντές μουσείων, ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, οθωμανολόγοι, στρατιωτικοί και δήμαρχοι. Επίσης, καλεσμένοι μας θα είναι, μεταξύ άλλων, οι ιστορικοί Βασίλης Παναγιωτόπουλος και Μαρία Ευθυμίου. Όλοι τους γνωρίζουν τα γεγονότα του Αγώνα όσο κανείς. Παράλληλα, σημαντική βοήθεια για την ολοκλήρωση της προσπάθειας προσφέρουν ο λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Θεοδωρίδης και ο διδάκτορας Διοικητικής Επιστήμης και Ιστορίας του ίδιου πανεπιστημίου, Νίκος Ζέρβας. Αρχισυντάκτης της εκπομπής και ο άνθρωπος που διενήργησε το μεγαλύτερο κομμάτι της έρευνας είναι ο Κλοντιάν Γκιουζέλης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επίσης, ότι τη σύνθεση του μουσικού σήματος της εκπομπής την έκανε ο γνωστός μουσικολόγος – οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος, χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα της εποχής του ΄21», τονίζει ο κ. Σαρρής, ο οποίος έχει βραβευτεί και με το δημοσιογραφικό βραβείο του Ιδρύματος Μπότση για την κάλυψη ιστορικών και πολιτικών θεμάτων.
Τρεις κύκλοι
Η σειρά – ντοκιμαντέρ «1821...και εγένετο Ελλάς 2021» θα χωρίζεται σε τρεις κύκλους. Ο πρώτος θα περιλαμβάνει τα πρώτα πέντε επεισόδια και θα εστιαστεί στην προετοιμασία που έγινε στα προεπαναστατικά χρόνια. Ο δεύτερος κύκλος θα περιλαμβάνει εννέα επεισόδια και θα αναλύει και θα παρουσιάζει τα μεγάλα γεγονότα της Επανάστασης (μάχες, ναυμαχίες, εθνοσυνελεύσεις, συγκρούσεις κτλ.). Όλα τα γυρίσματα έχουν γίνει σε πολύ σημαντικά τοπόσημα για την Ελληνική Επανάσταση του ’21, όπως τα Δερβενάκια, το Μεσολόγγι, το Ναύπλιο, τα Καλάβρυτα, τις Σπέτσες, την Ύδρα και αλλού.
Ο τρίτος κύκλος της σειράς θα διατρέξει τα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους και θα αναδειχθούν τα σημαντικότερα γεγονότα ως συνέπεια της Ελληνικής Επανάστασης στην πολιτική, την οικονομία, τα γράμματα, τις τέχνες, τον αθλητισμό, τις ευεργεσίες κτλ. Τα γεγονότα θα επιλέγουν οι τηλεθεατές μέσα από την πλατφόρμα tvopen.gr/200xronia.
Το πρώτο επεισόδιο
Η πρεμιέρα της σειράς – ντοκιμαντέρ «1821 ...και εγένετο Ελλάς 2021», την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, στις 23:45, «ξεκλειδώσε» τα μυστικά της Φιλικής Εταιρείας και έρίξε φως στους ιδρυτές της και τους κώδικες επικοινωνίας που κρατούσαν. Παράλληλα, έγίνε σύνδεση και με το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας της Οδησσού, ενώ μιλησαν ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος και η Βασιλική Αναγνωστοπούλου, απόγονος ενός εκ των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, η οποία παρουσιασε άγνωστα περιστατικά της ζωής του μεγάλου ανδρός.
Μιλήσαν ακόμα ο πρώην διευθυντής του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, Γιάννης Δεμέτης, ο οποίος αναφερθηκε στην ορκωμοσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στη Ζάκυνθο, όπου ο «Γέρος του Μοριά» έθαψε τη σύζυγό του σε τάφο που άνοιξε με τα ίδια του τα χέρια.
Και εγένετο Ελλάς | Επεισόδιο 1
Το πρώτο επεισόδιο της αφιερωματικής σειράς «Και Εγένετο Ελλάς» ξετυλίγει τα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό το 1814, της μυστικής οργάνωσης που βοήθησε να φουντώσει η φλόγα της Επανάστασης, την ίδια χρονιά που η Ιερά Συμμαχία μέσα από το Συνέδριο της Βιέννης αποζητούσε τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Ρίχνει φως στη δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας, σε όσα οδήγησαν στη σύστασή της, τους ιδρυτές, τη δράση, τους περίφημους κώδικες επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της στα πρότυπα των τεκτονικών στοών και τους λόγους που εδραιώθηκε και εξαπλώθηκε. Γιατί ο Ιωάννης Καποδίστριας αρνήθηκε να ηγηθεί της Φιλικής Εταιρείας και τι οδήγησε τελικά τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να αποδεχθεί την ηγεσία.
Και εγένετο Ελλάς | Επεισόδιο 2
Όλο το παρασκήνιο των «Ορλωφικών». Η εξέγερση με επικεφαλής τους αδελφούς Ορλώφ, κατεπνίγη με κρίσιμες συνέπειες. Η εξέγερση που απλώθηκε από νησιωτικές περιοχές μέχρι την Πελοπόννησο, έπληξε τις Σπέτσες που πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τη συμμετοχή τους. Αντίθετα, η Ύδρα, λειτούργησε διπλωματικά κι απέφυγε την εκδικητική αντίδραση των Οθωμανών. Ο Κώστας Τζαβέλλας, απόγονος της γνωστής οικογένειας από το Σούλι, μιλά για την ανατίναξη της μπαρουταποθήκης μέσα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Κούγκι Σουλίου. Εκεί, ο ηρωικός καλόγερος Σαμουήλ, μαζί με τους συντρόφους του, έβαλαν τέλος στη ζωή τους για να μην πέσουν στα χέρια των Οθωμανών. Το παιδομάζωμα και το Κρυφό Σχολειό και κατά πόσο το δεύτερο υπήρχε στα αλήθεια, ξεχωρίζουν στη θεματολογία της εκπομπής.
Και εγένετο Ελλάς | Επεισόδιο 3
Πώς ζούσαν οι Έλληνες πριν το 1821, τι επαγγέλματα έκαναν, ποια ήταν η καθημερινότητά τους και ποιος ο ρόλος της γυναίκας, είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζει το «…και εγένετο Ελλάς». Ακόμα, φωτίζονται και άγνωστες πτυχές της ζωής τριών μεγάλων προσωπικοτήτων, του Ρήγα Βελεστινλή, του Αδαμάντιου Κοραή και του Διονύσιου Σολωμού.