Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ισότητα/Ανισότητα
από xper
δημοσιεύτηκε8 March, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

   Άρθρο της Ανθούσας Περπερίδου

Φοιτήτριας Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

      Ένα πρόβλημα που υπάρχει από την αρχή της ιστορίας. Μία αδικία που θεωρούνταν κάτι το κανονικό, το σωστό, το φυσικό. Ένα έγκλημα άγραφο, ανύπαρκτο και πάντα ατιμώρητο.    Αυτή ήταν η ζωή της γυναίκας από τότε που υπάρχουμε. Το να ζει στις σκιές, κανείς να μην την βλέπει, κανείς να μην την ακούει και αυτή να μην μιλάει. Να υπάρχει μόνο για την συνέχιση του είδους … και για να φροντίζει φυσικά τον άνδρα της, έναν άντρα που τις περισσότερες φορές της τον έχουν επιβάλλει άλλοι. Μια ζωή που ισούται με μια οικονομικοκοινωνική συναλλαγή. Δεκαετίες, αιώνες, χιλιετίες: ίδια ιστορία, διαφορετικό κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο και συνθήκες.

Στο τέλος όμως η ίδια κατάληξη, το ‘’ασθενές’’ φύλο στο περιθώριο.

Το γεμάτο δυναμισμό ποίημα της Camille Rainville, καταμετρά τα  αντικρουόμενα παραδείγματα και τις καθώς πρέπει συμπεριφορές που όλες οι γυναίκες γνωρίζουμε πασχίζοντας να πετύχουμε την κατάλληλη ισορροπία στην κοινωνική και προσωπική μας ζωή.

     Όμως, όπως σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις, έτσι και εδώ υπάρχουν ορισμένες εξέχουσες και δυναμικές γυναικείες προσωπικότητες, που παρά τα δεδομένα της εποχής, διέπρεψαν η κάθε μια στον κλάδο της.

κ

Γυναίκες όπως η Κλεοπάτρα, η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου, καθώς στην συνέχεια η Αίγυπτος μετατράπηκε σε επαρχία της νέας, τότε, Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,

υ

και η Υπατία, φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος, εφευρέτρια του «αστρολάβου» κι του «υγρομέτρου», συγγραφέας και διευθύντρια της νεοπλατωνικής σχολής της Αλεξάνδρειας. Παρά το ότι την σέβονταν και την εκτιμούσαν όλοι στην πόλη, πέθανε βίαια από φανατικούς οπαδούς του χριστιανισμού, σύμφωνα με τον ιστορικό Σωκράτη τον Σχολαστικό, και μετά έκαψαν τα μέλη του σώματος της, θεωρώντας την την αιτία μη συμφιλίωσης δύο σημαντικών αντρικών προσώπων της πόλης. Ακόμη, αν και δεν είναι σίγουρα επιστημονικά αποδεδειγμένο, πιστεύεται πως η ημέρα του θανάτου της Υπατίας, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ήταν η 8η Μαρτίου.

     Υπήρξαν πολλές γυναίκες μέσα στην ιστορία, οι οποίες, συνήθως, λόγω κοινωνικής, οικονομικής, οικογενειακής θέσης είχαν την δυνατότητα να φοιτήσουν, να ερευνήσουν, ακόμα και να διδάξουν. Ο αριθμός αυτός, όμως, είναι μηδενικός σε αναλογία με τον αντρικό πληθυσμό και τις περισσότερες φορές κατέληγε να τιμωρείται και να καταπνίγεται. Οι γυναίκες αυτές, τις περισσότερες φορές, στιγματίζονταν κοινωνικά, κατονομαζόντουσαν (π.χ. οι λεγόμενες σουφραζέτες του 19ου και 20ου αιώνα, οι μάγισσες του Μεσαίωνα και των Δυτικών Κοινωνιών κ.ά.), φυλακίζονταν και κυρίως θανατώνονταν με πολλές, μακάβριες και απάνθρωπες τεχνικές. Έχοντας ως αποτέλεσμα οι μικρές αυτές εξαιρέσεις να τιμωρούνται.

ς

     Αυτήν την τρομερά άδικη ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων έρχεται να αλλάξει μια μέρα σαν και την σημερινή. Μια μέρα που ξεκίνησε να διαδίδεται από την Νέα Υόρκη του 1909 και καθιερώθηκε τελικά από τα Ηνωμένα Έθνη το 1977, για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας . Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται κάθε χρονιά ως ημέρα μνήμης των προσπαθειών και των αγώνων που δόθηκαν από το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών. Ξεκινώντας από το δικαίωμα της ψήφου για τις γυναίκες και το δικαίωμα να αμείβονται ισάξια με τους άντρες. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει αναγνωρισθεί διεθνώς, ενώ σε ορισμένες χώρες μάλιστα (όπως: Ρωσία, Κούβα, Αρμενία, Ουγκάντα κλπ.) είναι και επίσημη αργία.

     Παρά τα όσα βήματα μπροστά και όσες αποφάσεις και νόμοι έχουν παρθεί μέχρι και σήμερα, χρειάζεται πολλά να γίνουν για μια ουσιαστική ισότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων. Ο λόγος εορτασμού της σημερινής ημέρας είναι για να τονίσει τα προβλήματα που υπάρχουν και να απαιτήσει την έμπρακτη επίλυση αυτών.

Η ηθοποιός και ακτιβίστρια Cynthia Nixon, τον Φεβρουάριο του 2020 συνεργάστηκε με το περιοδικό girls.girls.girls για τη δημιουργία ενός video editorial υπό τον τίτλο Be A Lady They Said | Γίνε Κυρία Είπαν,βασισμένο στο ποίημα της Camille Rainville.

Be a Lady They Said from Paul McLean on Vimeo.

«Γίνε κυρία, είπαν.

Η φούστα σου είναι πολύ κοντή. Το πουκάμισό σου πολύ κοντό. Το παντελόνι σου πολύ σφιχτό.
Μη δείχνεις πολύ δέρμα. Μη δείχνεις τα πόδια σου. Μη δείχνεις το στήθος σου. Μη δείχνεις τα εσώρουχά σου.
Μη δείχνεις τους ώμους σου. Καλύψου λίγο.ΆΑσε κάτι στη φαντασία.
Μη γίνεσαι πειρασμός.

Οι άνδρες δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους. Οι άντρες έχουν ανάγκες.
Δείξε sexy. Δείξε hot. Μην είσαι τόσο προκλητική. Τα ζήταγες….

Φόρα μαύρα. Φόρα τακούνια. Είσαι πολύ καλά ντυμένη. Είσαι πολύ πρόχειρα ντυμένη.
Δείχνεις να έχεις αφήσει τον εαυτό σου.

Γίνε κυρία, είπαν.

Μην είσαι πολύ χοντρή. Μην είσαι πολύ λεπτή.
Φάε λίγο. Αδυνάτισε. Σταμάτα να τρως τόσο πολύ.

Μην τρως πολύ γρήγορα. Παράγγειλε μια σαλάτα. Μην τρως υδατάνθρακες. Άσε το επιδόρπιο. Ξεκίνα δίαιτα.
Θεέ μου μοιάζεις με σκελετό. Γιατί δεν τρως; Φαίνεσαι αδύναμη. Φαίνεσαι άρρωστη.

Στους άνδρες αρέσουν οι γυναίκες με λίγο κρέας στα κόκαλά τους.
Γίνε μικρή. Γίνε ελαφριά. Γίνε μικροκαμωμένη. Γίνε θηλυκό. Γίνε μέγεθος 0. Γίνε μέγεθος 00. Γίνε τίποτα. Γίνε λιγότερο από το τίποτα.

Γίνε κυρία, είπαν.

Βγάλε τις τρίχες από το σώμα σου. Κάνε λεύκανση σε αυτό κι αυτό. Εξαφάνισε τις ουλές σου. Κάλυψε τις ραγάδες σου. Φούσκωσε τα χείλη σου. Κάνε botox στις ρυτίδες σου.

«Τράβηξε» το πρόσωπό σου. Πίεσε την κοιλιά σου. Σήκωσε το στήθος σου.
Να φαίνεσαι φυσική. Προσπαθείς πολύ. Φαίνεται υπερβολικό.
Στους άνδρες δεν αρέσουν τα κορίτσια που προσπαθούν πολύ.

Γίνε κυρία, είπαν.

Φόρα μέικ απ. Τόνισε τα ζυγωματικά σου. Βάλε μολύβι στα μάτια. Γέμισε τα φρύδια σου. Μάκρυνε τις βλεφαρίδες σου. Βάψε τα χείλη σου.
Πούδρα, ρουζ, bronze, highlight.

Τα μαλλιά σου είναι πολύ κοντά. Βάψε τα μαλλιά σου. Όχι μπλε, αυτό φαίνεται αφύσικο…
Να δείχνεις νέα. Οι γριές είναι άσχημες. Στους άντρες δεν αρέσουν οι άσχημες.

Γίνε κυρία, είπαν.

Φύλαξε τον εαυτό σου. Να είσαι αγνή. Μην είσαι πόρνη. Μην ξενοκοιμάσαι.
Στους άντρες δεν αρέσουν οι τσούλες.

Μην είσαι πρόθυμη. Μην είσαι τόσο σφιγμένη. Χαμογέλα περισσότερο. Ικανοποίησε τους άντρες.
Να είσαι έμπειρη. Να είσαι ερωτική. Να είσαι αθώα. Να είσαι «βρώμικη». Να είσαι σέξι. Γίνε το cool κορίτσι. Μην είσαι σαν τα άλλα κορίτσια.
Γίνε κυρία, είπαν.

Μην μιλάς πολύ δυνατά. Μην μιλάς πολύ. Μην είσαι τόσο τρομακτική.
Γιατί είσαι τόσο δυστυχισμένη; Μην είσαι σκύλα. Μην είσαι τόσο αυταρχική.
Μην είσαι τόσο συναισθηματική. Μην κλαις. Μη φωνάζεις. Μη βρίζεις.
Υπόμεινε τον πόνο. Μην παραπονιέσαι.

Δίπλωσε τα ρούχα του. Μαγείρεψε το δείπνο του. Κράτα τον ευτυχισμένο.
Αυτή είναι δουλειά μιας γυναίκας. Θα γίνεις καλή σύζυγος μια μέρα.
Πάρε το επώνυμό του. Έχεις κρατήσει το δικό σου; Τρελή φεμινίστρια…
Δώστ’ του παιδιά. Δεν θέλεις παιδιά; Κάποια μέρα θα αλλάξεις γνώμη.

Γίνε κυρία, είπαν.

Μη σε βιάσουν. Μην πίνεις πολύ. Μην περπατάς μόνη. Μη βγαίνεις πολύ αργά. Μην ντύνεσαι έτσι.
Μη μεθύσεις. Μη χαμογελάς σε ξένους. Μη βγαίνεις τη νύχτα. Μην εμπιστεύεσαι κανέναν.
Μην πεις ναι. Μην πες όχι.

Απλώς «γίνε κυρία», είπαν»

 Φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του CIVID-19.

     Η πανδημία του κορονοϊού επιδείνωσε τις ανισότητες μεταξύ των φύλων. Σύμφωνα με δεδομένα του 2020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Ευρώπη οι γυναίκες αποτελούν το 76% του 49 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της περίθαλψης που έχουν εκτεθεί περισσότερο στον ιό. Το 95% των οικιακών βοηθών κι του προσωπικού καθαριότητας, το 93% των παιδοκόμων και βοηθών δασκάλων, το 86% των παροχών προσωπικής φροντίδας σε υπηρεσίες υγείας και το 82% των υπαλλήλων σε ταμεία. Η προσχολική εκπαίδευση, η νοσηλεία, η μαιευτική, η γραμματειακή και η οικιακή εργασία θεωρούνται ακόμα ‘’γυναικείες δουλειές’’. Πάνω από το 30% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται σε θέσεις μερικής απασχόλησης κι απασχολείται σε μεγάλο βαθμό στην άτυπη οικονομία, συχνά χωρίς εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική προστασία και άλλα θεμελιώδη οφέλη. Με βάση έρευνες του Ε.Κ.

     Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τις ζωές τους λόγω ενδοοικογενειακής βίας κάθε εβδομάδα στην ΕΕ, με τον αριθμό των θυμάτων να έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λόγω των περιορισμών, πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια. Ενώ ταυτόχρονα, η αυξημένη χρήση του διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει προκαλέσει την αύξηση της διαδικτυακής βίας εις βάρος των γυναικών και της σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών, κυρίως κοριτσιών. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης βαθιά ανησυχία πως η τρέχουσα πανδημία, η οποία επιδεινώνει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων, απειλεί να αναστρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και θα μπορούσε να ωθήσει 47 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες και κορίτσια κάτω από το όριο της φτώχειας παγκοσμίως.

     Η πραγματική, ουσιαστική, αληθινή ισότητα δεν έχει έρθει ακόμα. Πολλές έρευνες δείχνουν πως θα χρειαστούν περίπου άλλοι δύο με τρεις αιώνες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Μέχρι εκείνη η ημέρα να ’ρθει θα πρέπει να συνεχίσουν όλοι να προσπαθούν, να απαιτούν, να παλέψουν για αυτό που πιστεύουν, για την ισότητα, την ισοτιμία και την ελευθερία.

Πηγές: www.el.wikipedia.org

           www.europarl.europa.eu

The website encountered an unexpected error. Please try again later.