Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η ποίηση, λίγο πριν λίγο μετά το 1821, και ο νεοελληνικός διαφωτισμός»

«Η ποίηση, λίγο πριν λίγο μετά το 1821, και ο νεοελληνικός διαφωτισμός»

από xper
δημοσιεύτηκε21 March, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Η Εταιρεία Συγγραφέων και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με αυτή την πολυσύνθετη εκδήλωση.

Χαιρετισμό απευθύνουν ο Πρόεδρος του ΕΙΠ Νίκος Κούκης και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.

Στην εκδήλωση, την οποία οργανώνει και συντονίζει το μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Συγγραφέων Έλενα Χουζούρη, μιλούν: Ο καθηγητής βιβλιολογίας - βιβλιογραφίας [Ιόνιο Πανεπιστήμιο] Γιάννης Κόκκωνας με θέμα: «Δεκαπεντασύλλαβοι του 17ου αιώνα, για να γεμίζουν οι καρδιές “Με γνώσιν και ανδρεία”»,

ο επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας [ΕΚΠΑ] Γιάννης Ξούριας με θέμα: «Η ποιητική πορεία προς την επανάσταση» και η αναπληρώτρια καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας [ΑΠΘ] Κατερίνα Τικτοπούλου με θέμα: «Ο Σολωμός πριν την επανάσταση».

Οι ηθοποιοί Όλια Λαζαρίδου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου και Γιάννης Νταλιάνης διαβάζουν ποιήματα δέκα αντιπροσωπευτικών ποιητών, από τις αρχές του 18ου αιώνα έως το 1821, ξεκινώντας από τον Ανδρέα Σιγούρο, περνώντας στον Ιωάννη Ρίζο Μανέ και τον Νικόλαο Μαυροκορδάτο, προχωρώντας στον Ρήγα Βελεστινλή, φτάνοντας στον Ιωάννη Βηλαρά και στον Αθανάσιο Χριστόπουλο, κάνοντας μια στάση στα φαναριώτικα στιχουργήματα και ολοκληρώνοντας με τον Διονύσιο Σολωμό.

Για πρώτη φορά στο πλαίσιο ποιητικής εκδήλωσης για το 1821, θα ακουστούν τα μελοποιημένα ποιήματα της προεπαναστατικής περιόδου από συνθέτες του 18ου και του 19ου αιώνα, τα οποία ερμηνεύονται από χορωδιακά συγκροτήματα και προέρχονται από το Μουσικό Αρχείο του μουσικολόγου Γιώργου Κωνστάντζου.

Την εκδήλωση κλείνει η διακεκριμένη υψίφωνος και διεθνώς καταξιωμένη Σόνια Θεοδωρίδου η οποία ερμηνεύει μελοποιημένα ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού.

ε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Το φθινόπωρο του 1997 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων να οριστεί μια ημέρα για τον εορτασμό της ποίησης στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.

Την πρόταση υιοθέτησε το ΔΣ, με πρόεδρο τότε της Εταιρείας τον ποιητή και κριτικό Κώστα Στεργιόπουλο, ενώ το μέλος του ΔΣ ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, καθώς συνήθως συμπίπτει με την εαρινή ισημερία.

Η πρώτη Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα γιορτάστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά με μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και αργότερα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Με τη στήριξη πολλών χωρών, η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε και o εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης καθιερώθηκε από το 2000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Η Εταιρεία Συγγραφέων, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981 με επίτιμο Πρόεδρο τον Οδυσσέα Ελύτη, αποτελεί μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, μεταφραστών, κριτικών και άλλων ανθρώπων του λόγου που γράφουν στα ελληνικά, ενώ αντεπιστέλλοντα και επίτιμα μέλη της αποτελούν διακεκριμένοι νεοελληνιστές και επιφανείς ξένοι συγγραφείς.

Στα εκλιπόντα μέλη της συγκαταλέγονται οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μανόλης Αναγνωστάκης, Αλέξανδρος Αργυρίου, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Νίκος Εγγονόπουλος, Ουμπέρτο Έκο, Παύλος Ζάννας, Άλκη Ζέη, Νίκος Θέμελης, Μαρία Ιορδανίδου, Γιώργος Ιωάννου, Νικόλας Κάλας, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Παναγιώτης Κονδύλης, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Εμμανουήλ Κριαράς, Ζακ Λακαριέρ, Τάσος Λειβαδίτης, Βύρων Λεοντάρης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Άμος Οζ, Μάριος Πλωρίτης, Ζακλίν ντε Ρομιγί, Αντώνης Σαμαράκης, Μίλτος Σαχτούρης, Κώστας Ταχτσής, Πάτρικ Λι Φέρμορ, Δημήτρης Χατζής, Γιώργος Χειμωνάς, Σέιμους Χίνι και πολλοί άλλοι.

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποτελεί φορέα προάσπισης της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης και των ηθικών και πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων, προαγωγής και εκπροσώπησης στο εξωτερικό της ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας, αλληλεγγύης προς συγγραφείς και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Δεν υπάρχει πολιτιστικό γεγονός μείζονος σημασίας στην Ελλάδα ή μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, στο οποίο να μη συμμετέχουν κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέλη της.

Οι δράσεις της Εταιρείας προάγουν την πνευματική ζωή του τόπου και την ακτινοβολία της διεθνώς.

20ο Διοικητικό Συμβούλιο (5 Μαΐου 2019) Γιώργος Χουλιάρας, Πρόεδρος

Ιωσήφ Βεντούρας, Αντιπρόεδρος

Αγγελική Στρατηγοπούλου, Γενική Γραμματέας

Μαρίζα Ντεκάστρο, Ταμίας Μαρία Κούρση, Μέλος

Φαίδων Ταμβακάκης, Μέλος

Έλενα Χουζούρη, Μέλος

http://www.authors.gr/posts/view/delt...

Περισσότερα: https://wp.me/P5Zp2N-2qJ