Συνάντηση Κεφαλογιάννη-Καλαφάτη στο ΥΜΑΘ: Τι συζήτησαν για τις Μεταφορές στη Θεσσαλονίκη
Ζητήματα μεταφορών και υποδομών που αφορούν τη χωρική ενότητα της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης εξέτασαν στη συνάντησή τους, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (με αρμοδιότητες σε θέματα Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο Διοικητήριο.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε:
«Επικεντρώσαμε τη συζήτηση τόσο στα ζητήματα της αστικής συγκοινωνίας αλλά βεβαίως και στο σημαντικό σιδηροδρομικό έργο που επιτελείται τον τελευταίο ενάμισι χρόνο από το συγκεκριμένο Υπουργείο και την Κυβέρνηση. Είναι σημαντική η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών γραμμών, ως πυλώνας ευρύτερης περιφερειακής ανάπτυξης στο χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης. Συζητήσαμε επίσης για την επέκταση του Προαστιακού από τη Σίνδο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, ένα κομβικό σημείο για την περιοχή. Μπορώ να πω ότι το ζήτημα μπήκε στις ράγες».
Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε:
«Θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο τον κ. Καλαφάτη για την εξαιρετική συνεργασία την οποία είχαμε σήμερα. Όπως έχει πει και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ο κ. Καραμανλής, για μας η Θεσσαλονίκη είναι προτεραιότητα και ήδη ξέρετε πολύ καλά ότι τους τελευταίους μήνες γίνεται ένα κολοσσιαίο έργο όσον αφορά τόσο το ζήτημα των υποδομών όσο και το ζήτημα των μεταφορών. Νομίζω ότι οι Θεσσαλονικείς τους τελευταίους μήνες έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα πολύ καλύτερο συγκοινωνιακό έργο σε σχέση με αυτό το οποίο παραλάβαμε το 2019. Θυμίζω, το 2019 κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης, 210 με 230 λεωφορεία. Σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σε καθημερινή βάση είναι πάνω από 420 με 440, δηλαδή μια αύξηση που προσεγγίζει το 100%. Είχαμε την ευκαιρία με τον αγαπητό συνάδελφο να συζητήσουμε και θέματα σιδηροδρομικών συνδέσεων. Όπως είπα και προηγουμένως, το ζήτημα τον υποδομών της πόλης είναι βασική μας προτεραιότητα. Όπως επίσης, είχαμε και την ευκαιρία να συζητήσουμε με κάποιες επαγγελματικές ομάδες που μας έθεσαν τα ζητήματα όπως για παράδειγμα τα ΚΤΕΛ που έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και μέσω του ΟΑΣΘ, όπως επίσης και τους αυτοκινητιστές όπου συζητάμε και ήδη αποφασίστηκε το ζήτημα της επέκτασης της δυνατότητας να μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες μέχρι τέλους του έτους, κάτι το οποίο θα εξυπηρετήσει το συγκοινωνιακό έργο της πόλης. Γενικότερα ζητήματα μεταφορών είναι ζητήματα καθημερινότητας. Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται καθημερινά έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν καλύτερες υπηρεσίες».
Νωρίτερα, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε συνάντηση με τη Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου. Όπως δήλωσε η κ. Αντωνίου, «είχαμε την ευκαιρία να δούμε την πορεία σημαντικών έργων στη Βόρεια Ελλάδα. Μεταξύ άλλων ειδική αναφορά κάναμε στον ΟΑΣΘ, το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και άξονες της Εγνατίας Οδού. Ο Κυβερνητικός σχεδιασμός προχωρά κανονικά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Βήμα – Βήμα ολοκληρώνουμε παρεμβάσεις, που αλλάζουν την εικόνα και βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Και συνεχίζουμε».
Με πρωτοβουλία του κ. Καλαφάτη έγιναν δύο συναντήσεις εργασίας, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης κ. Στέφανο Τσόλη και τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής» κ. Κλήμη Λεοντιάδη.
«Ενημερώσαμε τους Υφυπουργούς για το έργο το οποίο παρέχει στην αστική συγκοινωνία της πόλης τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Υπογραμμίσαμε ότι, αυτήν τη στιγμή, τα ΚΤΕΛ εκτελούν 31 αστικά δρομολόγια. Ευχαριστούμε τον κ. Καλαφάτη και τον κ. Κεφαλογιάννη για τη δυνατότητα που μας δόθηκε να αναλύσουμε το έργο που προσφέρουμε στο επιβατηγό κοινό της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο κ. Τσόλης.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Λεοντιάδης τόνισε: «Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Εσωτερικών, με αρμοδιότητες Μακεδονίας και Θράκης και τον Υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη για τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τα θέματά μας. Ο κ. Κεφαλογιάννης ήταν ιδιαίτερα θετικός στο βασικό αίτημά μας για την επέκταση του μέτρου εισόδου των Ταξί στις λεωφορειολωρίδες ως το τέλος του 2021. Θα μεταφέρει, επίσης, στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων την επιθυμία μας να επιτραπεί η είσοδος τριών επιβατών στα Ταξί, με το άνοιγμα του τουρισμού».