Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δείτε το ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» του Τάσου Ψαρρά από το αρχείο της ΕΡΤ

40 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Τάκη Σινόπουλου

Δείτε το ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» του Τάσου Ψαρρά από το αρχείο της ΕΡΤ
από xper
δημοσιεύτηκε25 April, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια
#ΣανΣήμερα Συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Τάκη Σινόπουλου (25/4/1981)
.
Στο ποιητικό του έργο εκφράζονται με δραματικό τρόπο οι τραυματικές εμπειρίες του Εμφυλίου, στον οποίο έλαβε μέρος ως στρατιωτικός γιατρός.
   Ορόσημο στην νεοελληνική ποίηση αποτέλεσε το έργο του "Νεκρόδειπνος" (1972).
   Με αφορμή την επέτειο θανάτου του, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» του Τάσου Ψαρρά, παραγωγής του 2013 που είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του ποιητή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, κριτικό και μεταφραστή Τάκη Σινόπουλο.
   Στην εκπομπή περιέχεται πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό: κινηματογραφικά πλάνα αρχείου, ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Τάκη Σινόπουλου, στιγμιότυπα από την εκπομπή της ΕΡΤ του Γ.Εμιρζά «Επιλογές από τον κόσμο του βιβλίου» (1979), πλάνα από το σπίτι-ιατρείο του Τ. Σινόπουλου και προσωπικές φωτογραφίες.
 
Δείτε όλη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/archeio/

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

(video)

Σειρά ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Το συγκεκριμένο επεισόδιο παραγωγής του 2013, είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του ποιητή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, κριτικό και μεταφραστή Τάκη Σινόπουλο (γεν. 1917 – θαν. 1981).

Αρχικά παρατίθενται πληροφορίες για τη γενέτειρά του Αγουλινίτσα Ηλείας, σημ. Επιτάλιο, τον γειτονικό Πύργο όπου μεγάλωσε όταν εγκαταστάθηκε η οικογένειά του το 1920, τα σχολικά του χρόνια και τις σπουδές του. Η επίδραση του τοπίου της ιδιαίτερης πατρίδας του στην ποίησή του τον ακολούθησε στα μετέπειτα χρόνια. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1934, όταν στην τοπική εφημερίδα του Πύργου Νέα Ημέρα δημοσίευσε, με το ψευδώνυμο Αργυρός Ρουμπάνης, το ποίημα «Προδοσία» και το διήγημα «Η εκδίκηση ενός ταπεινού». Τέλη του 1934 εγκαταλείπει το επαρχιακό περιβάλλον του Πύργου και πηγαίνει στην Αθήνα για να σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Στη Νέα Ιωνία όπου εγκαθίσταται ο Τάκης Σινόπουλος εντάσσεται στους κόλπους του τοπικού πολιτιστικού φορέα “Ιωνικός Σύνδεσμος” για τον οποίο μιλάει στην εκπομπή η πρόεδρος Καλλιόπη Στεριάδου-Παγκάκη.

Ανιχνεύονται, επίσης, οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το λογοτεχνικό του προφίλ στη δεκαετία ’40-’50, οι ιστορικές εμπειρίες του Πολέμου, της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου τα βιώματα των οποίων συμπυκνώθηκαν στην ποίησή του, όπως διαφαίνεται στην πρώτη του ποιητική συλλογή «Μεταίχμιο» που εκδίδει το 1951. Ταυτόχρονα εξετάζονται, η σχέση του με τον Γιώργο Σεφέρη και οι εμφανείς επιρροές των Έζρα Πάουντ και Τ.Σ. Έλιοτ στο έργο του, καθώς και η επαφή του με τους Γάλλους μετασυμβολιστές ποιητές.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την ποιητική παραγωγή του Σινόπουλου μέχρι πριν το θάνατό του, καθώς και το αισθητικό πλαίσιο της ποίησής του. Με φόντο το μύθο και την ποιητική ενσάρκωση του ομηρικού Ελπήνορα που αποτελεί “ζωτικό πυρήνα του έργου του” σύμφωνα με τον ποιητή, ο Σινόπουλος επιλέγει ως κύριο άξονα τη στάση απέναντι στη ζωή και στο θάνατο μέσα από μια βαθιά ανθρωποκεντρική αντίληψη για να εκφράσει τον κατακερματισμένο μεταπολεμικό κόσμο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα έργα του «Η γνωριμία με τον Μαξ» (1956) και «Νεκρόδειπνος» (1972). Για τον Τάκη Σινόπουλο και το έργο του μιλούν οι ποιητές Χρήστος Ρουμελιωτάκης, Τάσος Γαλάτης και Γιάννης Κοντός, ο πανεπιστημιακός-δοκιμιογράφος Γιάννης Παπαθεοδώρου και ο εκδότης-ποιητής Δημήτρης Αγγελής.

Η εκπομπή διανθίζεται με πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό: κινηματογραφικά πλάνα αρχείου, ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Τάκη Σινόπουλου, στιγμιότυπα από την εκπομπή της ΕΡΤ του Γ.Εμιρζά «Επιλογές από τον κόσμο του βιβλίου» (1979), πλάνα από το σπίτι-ιατρείο του Τ. Σινόπουλου και προσωπικές φωτογραφίες.

Σκηνοθεσία:  Τάσος Ψαρράς