Η Ηρωική πόλη της Νάουσας,τίμησε την επέτειο των 199 χρόνων από το Ολοκαύτωμα.
Η Ηρωική πόλη της Νάουσας, την Κυριακή του Θωμά τίμησε την επέτειο των 199 χρόνων από το Ολοκαύτωμα. Και μαζί τη θυσία των γυναικών, οι οποίες, με τα παιδιά τους, έπεσαν στα ορμητικά νερά του ποταμού Αράπιτσα, για να μην βρεθούν στα χέρια των Οθωμανών.
Η Νάουσα ρίχτηκε με πάθος στην Επανάσταση, έγινε κέντρο του Αγώνα στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά πλήρωσε βαρύ τίμημα γι' αυτό. Παρά την αντίσταση των αγωνιζομένων κατοίκων της, δεν μπόρεσε να ανακόψει την ορμή των Οθωμανών, οι οποίοι, στο πέρασμά τους, σφράγισαν με θηριωδίες την πόλη. Ο ηρωισμός και η θυσία των Ναουσαίων για την ελευθερία και η σπουδαία συνεισφορά τους στον Αγώνα, απέδωσαν στη Νάουσα τον τίτλο της «Ηρωικής πόλης».
Στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας, που εντάχθηκε πρόσφατα στο ευρωπαϊκό δίκτυο ιστορικών πάρκων της Ευρώπης, το παρελθόν συναντά το παρόν, μέσα από τη Φωτογραφική Εγκατάσταση «Ελευθερία ή Θάνατος» της Κατερίνας Καμπίτη. Στις φωτογραφίες, 13 νέες κοπέλες αποδίδουν φόρο τιμής στις προγόνους τους, τις 13 Ναουσαίες που έπεσαν στα παγωμένα νερά του Αράπιτσα. Η τοποθέτησή τους στο νερό, αναδεικνύει τον κινητήριο μοχλό αναγέννησης και ανάπτυξης της πόλης μετά το Ολοκαύτωμα.
Δύο χιλιόμετρα έξω από τη Νάουσα, μέσα σε ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Νυμφαίου Μίεζας, μέρος της ευρύτερης αρχαιολογικής περιοχής που περιλαμβάνει το αρχαίο θέατρο και το Γυμνάσιον, η οποία έχει ταυτιστεί με τη Σχολή του Αριστοτέλη.
Το 1987 η Νάουσα ανακηρύχθηκε Διεθνής Πόλη Οίνου και Αμπέλου. Το κτήμα Kir-Yianni, διαγράφει μια αξιέπαινη και παραγωγική διαδρομή σε αυτόν τον τομέα. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της χώρας, που ανέδειξε και καθιέρωσε το περίφημο ξινόμαυρο, μια ποικιλία «πρεσβευτή» της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Ο Δήμος Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, με μία δράση που αφήνει μια παρακαταθήκη στον τόπο και έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για χρηματοδότηση.
Τη δημιουργία μιας ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής στην πόλη που συνδέει τη θυσία των 13 Ναουσαίων γυναικών στον καταρράκτη του Αράπιτσα με σημαντικά τοπόσημα της Νάουσας.