Στη Θεσσαλονίκη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχεται την Τετάρτη 30 Ιουνίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Στις 12.30 το μεσημέρι η κυρία Σακελλαροπούλου θα ξεναγηθεί στη φωτογραφική έκθεση για τη “Συνοικία των Εξοχών”, που φιλοξενείται στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Θα ακολουθήσει συνάντησή της με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψή στις Σέρρες. Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και ακολούθησε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, κ. Θεολόγο.
Σε ειδική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης Σερρών και της επιδόθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης και η ανώτατη τιμητική διάκριση του Δήμου, ο Χρυσός Σταυρός των Αγίων Θεοδώρων.
Απαντώντας στην προσφώνηση του Δημάρχου η κυρία Σακελλαροπούλου είπε τα εξής:
«Είναι τιμή για μένα η ανακήρυξή μου σε επίτιμη δημότη των Σερρών, μιας πόλης με μακρά ιστορία, από τις λίγες αρχαίες πόλεις της Ελλάδας που εδώ και τρεις χιλιάδες διακόσια χρόνια ζει, δημιουργεί και ακμάζει, αναγεννώμενη σε κάθε καμπή της διαδρομής της μέσα στον χρόνο. Και είναι ακόμη μεγαλύτερη η τιμή, αφού η ιδιότητα του συνδημότη σας, καθώς και η ανώτατη τιμητική διάκριση του Δήμου, ο Χρυσός Σταυρός των Αγίων Θεοδώρων, μου απονέμονται στην επέτειο της απελευθέρωσης των Σερρών και της ενσωμάτωσής τους στον εθνικό κορμό. Μιας χαρμόσυνης στιγμής για την πόλη μετά από πεντακόσια τριάντα χρόνια καταδυνάστευσης, που όμως δεν έκαμψε την πίστη, τη γλώσσα, το ελληνικό φρόνημα. Γιατί οι Σέρρες, με όπλο την παιδεία, καλλιεργώντας τα ιδεώδη του διαφωτισμού και αφυπνίζοντας την εθνική συνείδηση των νέων, προετοίμασαν την ελευθερία τους.
Το αδούλωτο πνεύμα των Σερραίων τους ώθησε να συμμετάσχουν σε όλες τις προεπαναστατικές κινήσεις των υπόδουλων Ελλήνων. Ήταν μια απόφαση ριψοκίνδυνη, μια πράξη αυταπάρνησης και αυτοθυσίας, αφού η πόλη βρισκόταν κάτω από το μάτι του εχθρού, ανάμεσα στα τρία μεγάλα τουρκικά στρατόπεδα, της Κωνσταντινούπολης, του Μοναστηρίου και της Θεσσαλονίκης. Όμως οι Σερραίοι αψήφησαν τις σφαγές, τους εξανδραποδισμούς, τις λεηλασίες, τις καταστροφές που επακολουθούσαν μετά από κάθε ξεσηκωμό. Πρόσφεραν την περιουσία τους, τις δυνάμεις τους και τη ζωή τους ακόμη στην υπόθεση του Αγώνα. Όπως ο έμπορος, τραπεζίτης, μέλος της Φιλικής Εταιρίας και πρωτεργάτης της εξέγερσης στη Χαλκιδική Εμμανουήλ Παπάς, αυτή η αγνή και ηρωική μορφή που επί οκτώ μήνες, από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο του 1821, συγκράτησε τα στρατεύματα των Τούρκων στη Μακεδονία, προκειμένου να εδραιωθεί η επανάσταση στη νότιο Ελλάδα.
Θα μπορούσαμε να θυμηθούμε πολλούς ακόμη αγωνιστές, πολλές θυσίες. Οι Σερραίοι πλήρωσαν ακριβά τον ασίγαστο έρωτά τους για την ελευθερία. Όμως η πολυπόθητη απελευθέρωση της πόλης πριν από εκατόν οκτώ χρόνια διέγραψε μονομιάς τα δεινά πενήντα τριών δεκαετιών σκλαβιάς – έστω κι αν η ελληνική σημαία υψώθηκε πάνω στα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι απερχόμενοι Βούλγαροι. Συγκινούμαι όταν διαβάζω το τηλεγράφημα του Ναπολέοντα Σωτήλη, Διοικητή της ελευθερώτριας 7ης Μεραρχίας, προς το Γενικό Αρχηγείο: «Πόλις Σερρών εκάη ολόκληρος. Πλήθος γυναικοπαίδων ευρέθησαν φονευμένα ή απηνθρακωμένα εντός των οικιών. Πόλις στερείται εντελώς άρτου. Άστεγοι υπερβαίνουσιν είκοσι χιλιάδας». Αλλά η συγκίνησή μου βαθαίνει ακόμη περισσότερο με την περιγραφή της απελευθέρωσης της πόλης από τον Δημοσθένη Μέλφο, βουλευτή Σερρών μετά τις πρώτες εθνικές ελληνικές εκλογές στις οποίες συμμετείχε και ο Νομός Σερρών, στις 31 Μαΐου 1915: «Οι πεινώντες και γυμνοί Σερραίοι, δακρύοντες και ενθουσιώντες υπεδέχοντο τον ελευθερωτήν Στρατόν, φωνάζοντες «Ας καήκαμε» και «Ζήτω το Έθνος». Τοιουτοτρόπως απεκτήσαμεν την ελευθερίαν, διά μεγίστων θυσιών και πολλών αιμάτων, έχοντες πάντοτε την παρηγορίαν ότι αι φλόγες των Σερρών εφώτισαν τα προς Ανατολάς προελαύνοντα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα».
Πυρπολημένη, ερειπωμένη, θυσιασμένη στον βωμό της πατρίδας, η πόλη των Σερρών θα αναδυθεί από τις στάχτες της «σαν πρώτα ωραία, ανθηρή και ακμαία», χάρη στο σθένος και την ακατάλυτη αισιοδοξία των κατοίκων της. Σθένος που χαρακτήριζε, σε όλη την πολιτική του διαδρομή, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, άξιο τέκνο της Πρώτης Σερρών, κορυφαίο δημόσιο άνδρα της μεταπολίτευσης, Ευρωπαίο πολιτικό με καθολική αποδοχή και πρωτεργάτη της ένταξης της Ελλάδας στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά την απελευθέρωσή της, η πόλη των Σερρών ξαναχτίστηκε, μεγάλωσε, ομόρφυνε και σήμερα συνεχίζει να αξιοποιεί τις δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα των ανθρώπων της για την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς, την αστική αναζωογόνησή της και την ισορροπημένη βιώσιμη ανάπτυξή της. Με γεμίζουν αισιοδοξία οι πρωτοβουλίες του Δήμου για τη δημιουργία Ψηφιακού Ιστορικού Πάρκου Ηρώων, όπως και Πάρκου τεχνολογίας, πολιτισμού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας· για την ανάπλαση πάρκων και πλατειών με ιδιαίτερη μέριμνα για τον πολίτη· για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας με την εκπόνηση ενός προγράμματος ασφαλτοστρώσεων, κατασκευής κόμβων και νέων γεφυρών· για τη λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιριακών υποδομών. Τέλος, για τη δημιουργία χώρων πολιτισμού και κυρίως για τη μετατροπή του Στρατοπέδου Παπαλουκά σε πολιτιστικό Κέντρο, με το όνομα «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Από σήμερα είμαι κι εγώ δημότης Σερρών, από σήμερα μετέχω κι εγώ στις ανησυχίες, στα όνειρα, τις προσδοκίες σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να συγκαταλέγομαι ανάμεσα σε όλους εσάς, που συνεχίζετε την παράδοση των προγόνων σας με ακάματο εθνικό φρόνημα και βαθύ αίσθημα πατριωτισμού, καθιστώντας την πόλη σας και όλη την περιφέρεια των Σερρών ζωντανή, ακμαία, πλούσια σε παιδεία, παραγωγή, εμπόριο, ανεπτυγμένη σε όλους τους τομείς. Εύχομαι ο ανανεωτικός, δημιουργικός άνεμος να μην παύσει ποτέ να πνέει σ’ αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας, δικαιώνοντας τους αγώνες αιώνων».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέχεια επισκέφθηκε παραγωγικές μονάδες της περιοχής.
πηγή: Γραφείο Τύπου Δήμου Θεσσαλονίκης, presidency.gr