SKG Bridges Festival 2018 βίντεο
Το # SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival είναι ένα Φεστιβάλ πολιτισμού για Νέους, που πραγματοποιείται με τη σύμπραξη όλων των κρατικών πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού.
Το πρώτο # SKG Bridges Festival λαμβάνει χώρα από τις 9 έως τις 13 Μαΐου 2018.
Στόχος είναι η σύμπραξη όλων των φορέων, των δημιουργικών ομάδων και πρωτοβουλιών της πόλης και η συμμετοχή καλλιτεχνών από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που θέλουν να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να ακυρώσουν τα σύνορα, να συναντηθούν και να παράγουν νέες συνθέσεις.
Συμμετέχοντες Κρατικοί Φορείς / υποστηρικτές: Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ΕΟΤ, Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Τεχνών Δήμου Θεσσαλονίκης. Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Παύλος Ζάννας στο Ολύμπιον παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του φεστιβάλ, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ όλες οι δράσεις είναι δωρεάν και ανοιχτές στο κοινό.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Δήμου
Κάμερα: Άρης Κατσούδας
Μιλούν: Σταύρος Παναγιωτίδης(Προϊστάμενος Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού),
Ματούλα Κούτσαρη(Συντονίστρια του SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival),
Μαρία Τσιμά(Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΚΘΒΕ),
Νικήτας Μυλόπουλος(Πρόεδρος Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης)
«Το κράτος είναι πιο ισχυρό από την ιδιωτική πρωτοβουλία και ρόλος του είναι να είναι στήριγμα όσων δοκιμάζονται και όσων θέλουν να εκφραστούν. Αυτή η κυβέρνηση το κάνει. Δεν κοστίζει να δώσουμε χώρο έκφρασης στους νέους. Δεν κοστίζει να τους δώσουμε ανάσα.», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών Πρωθυπουργού, Σταύρος Παναγιωτίδης. Ο κ. Παναγιωτίδης ανέφερε ότι η αρχική ιδέα για το φεστιβάλ ξεκίνησε από το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει μία νεανική Μητρόπολη του ευρωπαϊκού Νότου, χάρη στην ιστορία και τη γεωγραφική της τοποθέτηση, αλλά το πλούσιο ανθρώπινο και ειδικά νεανικό δυναμικό της. «Έτσι, αποφασίσαμε τη δημιουργία ενός Φεστιβάλ που θα αποτελέσει μια μεγάλη, ανοιχτή συνάντηση μορφών τέχνης, καλλιτεχνών, αλλά και νέων του ευρωπαϊκού Νότου», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτίδης.
Από την πλευρά της, η συντονίστρια του #SKG Bridges Festival Ματούλα Κούτσαρη ανέφερε ότι στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα με όλες τις τέχνες, αλλά και να ενταχθούν σε αυτό οι δημιουργικές ομάδες της πόλης. «Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά χάρη στη θετική ανταπόκριση και ομαλής συνεργασία όλων, καταφέραμε να το φέρουμε εις πέρας», είπε η κ. Κούτσαρη.
«Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των νέων, των δημιουργών, των καλλιτεχνών, των ομάδων, με μία σημαντική παρουσία στην διαμόρφωση της πολιτιστικής εικόνας και ζωής της πόλης. Καλή επιτυχία σε αυτό το πρώτο φεστιβάλ νεολαίας, πιστεύοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή για την δυνάμωση των σχέσεων, των συνεργειών, της επικοινωνίας, όλων των φανερών και υπόγειων δημιουργικών φωνών της πόλης, αφορμή για την υποστήριξη παραγωγής του «δικού τους» φεστιβάλ και εμείς θα υποστηρίζουμε κάθε δημιουργική τους πράξη», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τους διοργανωτές η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τεχνών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου.
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν και παρουσίασαν το πρόγραμμα των φορέων η αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Μαρία Τσιμά, η Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μαρία Τσαντσάνογλου, η αν. Διοικητική Διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Χρυσή Γκαρίπη, η Διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Λόλα Τότσιου, ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Νικήτας Μυλόπουλος, ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου και η υπ. Ελληνικού Προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελένη Ανδρουτσοπούλου.
Το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι των δημιουργικών ομάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του #SKG Bridges Festival και οι οποίες είναι: Kapani Project, Parenthesis, Stereosis, NON, Yedi Kule Project, Street Outdoors και Octopus Garden.
Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενούνται συνολικά σε 22 χώρους της Θεσσαλονίκης, όπως το Λιμάνι, η παλιά και νέα παραλία, το ΜΜΘ, το Βασιλικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο πεζόδρομος Αγίας Σοφίας, η Ροτόντα, τα Λουτρά Παράδεισος, η Ρωμαϊκή Αγορά, η πλατεία Εμπορίου, το ΚΩΘ, το Γεντί Κουλέ, οι πλατείες Κορδελιού και Νεάπολης και η Μονή Λαζαριστών.
Τις επόμενες ημέρες το πλήρες πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ στη διεύθυνση www.skgbridgesfestival.com.