Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μουσική συνάντηση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Παπάζογλου στην Θεσσαλονίκη

Μουσική συνάντηση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Παπάζογλου στην Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Νίκο Παπάζογλου
από xper
δημοσιεύτηκε17 April, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Συνάντηση στη μνήμη του Νίκου Παπάζογλου πραγματοποίησαν, το μεσημέρι του Σαββάτου (16/4), στη Στοά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη,στό Μπαζαγιάζι μουσικοί, συγγενείς και συνοδοιπόροι του καλλιτέχνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τότε που «έφυγε» από τη ζωή.

Νίκος Παπάζογλου

 

Νίκος Παπάζογλου

 

Μουσική συνάντηση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Παπάζογλου στην Θεσσαλονίκη

Ο Νίκος, όπως και ακόμη μερικοί άνδρες της πόλης, εργάστηκαν κοπιαστικά για τον πολιτισμό και την ενορχήστρωση ηθών, θεσμών και αξιών στο κοινωνικό περιβάλλον που δραστηριοποιήθηκαν.

Μεγάλη τύχη είχαμε, που διασταυρώθηκε η γενιά μας, με την “ιερή” διέλευση του, απ τον αέρα και τα τσιμέντα της πόλης.

Κάστρα – λιμάνι, θερμαϊκό , Βάρνα-Βαρδάρη, Πύργο Λευκό, Τούμπα , Μοδιάνο, Καραμπουρνάκι, Ντεπώ...

Μουσική συνάντηση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Παπάζογλου στην Θεσσαλονίκη

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την ομάδα «Φίλοι το Νίκου Παπάζογλου – Push pull» στο facebook.

Για τον τραγουδιστή, είπαν οι φίλοι του στην εκδήλωση:

Το Νίκο τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε, μέσα από τα τραγούδια του… στην συνέχεια ως παροδίτη κοινών διαδρομών μας στην πόλη, τον λατρέψαμε για τη δοτικότητα, τις αρχές του και το γούστο του.

Άνθρωπος πρόσχαρος, αξιοπρεπής, σεμνός, καλότροπος, γενναιόδωρος με όλες και με όλους. Ο Νίκος ήταν το αιθέριο έλαιο που προέκυψε από την απόσταση της σύγχρονης αλλά και της προσφυγικής ιστορίας της γενέτειρας του.

Ξεκίνησε ένα αντάρτικο, κόντρα στο υπάρχον κατεστημένο της μουσικής βιομηχανίας, καταφέρνοντας να θέσει δικούς του όρους στο «παιχνίδι» και μακριά από κάθε διαπλοκή και δηθενιά, να διαπρέψει.

Έφυγε από κοντά μας, στις 17 Απριλίου του 2011 και με αφορμή λοιπόν την επέτειο θανάτου, ανταμώνουμε για ένα ακόμη απομεσήμερο στην στοά…

TV100THESSALONIKI Ρεπορτάζ: Χρήστος Κατσικογιώργος Κάμερα: Γιώργος Σαράντος Μοντάζ: Παντελής Ταχτσής


Μιλούν: Χαρίλαος Μόσχου(Φίλος Νίκου Παπάζογλου), Δημήτρης Σκληβάνος(Μουσικός- Φίλος Νίκου Παπάζογλου) από συνάντηση των φίλων του το 2017...

οι Θεσσαλονικείς κάθε χρόνο τιμούν τον Νίκο Παπάζογλου...οι επίσημοι φορείς της πόλης 'ομως που βρίσκονται;

παπαζογλου

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σημαντικού Έλληνα τραγουδοποιού, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Η δημοσιογράφος Άννα Βλαβιανού ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντά το Νίκο Παπάζογλου. Στην εκπομπή γίνεται αναφορά στα πρώτα του μουσικά ακούσματα, αλλά και στους πρώτους μουσικούς πειραματισμούς του, στην ηλικία των οκτώ ετών, που ξεκίνησε να παίζει μπουζούκι. Παρόλο που ήταν καλός μαθητής και οι γονείς του ήθελαν να σπουδάσει, εκείνος ακολούθησε το δικό του δρόμο, δημιούργησε γκρουπ και πειραματιζόταν με ροκ ήχους. Το 1970 έφτιαξε το πρώτο του στούντιο από εξαρτήματα που βρήκε σε παλαιοπωλεία. Μετά συνάντησε τον Διονύση Σαββόπουλο και συνεργάστηκε μαζί του στους «Αχαρνής».

Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Ξυδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Παπάζογλου Παρουσίαση του δίσκου "Η εκδίκηση της γυφτιάς" το 1978, στα γραφεία της Λύρα.
Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Ξυδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Παπάζογλου
Παρουσίαση του δίσκου "Η εκδίκηση της γυφτιάς" το 1978, στα γραφεία της Λύρα.

Το 1978 μαζί με τους Μανώλη Ρασούλη, Νίκο Ξυδάκη και Τάκη Σιμωτά ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο «Η εκδίκηση της γυφτιάς», με τον οποίο καθιέρωσε ένα νέο τραγουδιστικό στυλ, εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που ίσχυε έως τότε. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Δεν ήταν καινούργιο το άκουσμα, αλλά ήταν καινούργια η διάθεση. Τα τραγούδια ήταν κλασικές, λαϊκές φόρμες, αλλά οι στίχοι ήταν κάτι το οποίο δεν υπήρχε παλαιότερα στα τραγούδια και αυτό νομίζω πως ξένισε. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι που ασχολούνταν μέχρι τότε επαγγελματικά με το λαϊκό τραγούδι, τα ονόμασαν δήθεν λαϊκά».

Ο Νίκος Παπάζογλου περιγράφει επίσης τη σχέση του με τον ήχο γενικότερα και τις απαιτήσεις που έχει για την απόδοση ενός τραγουδιού, ενώ παραδέχεται ότι τα τραγούδια του είναι κυρίως βιωματικά. Εξηγεί ακόμη γιατί οι συναυλίες είναι το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας του με το κοινό. «Οι συνθήκες στα κέντρα δεν με εξέφραζαν ποτέ. Δεν λέω ότι είναι άσχημες, απλώς δεν μου ταιριάζουν. Από την αρχή είχα διαλέξει τις συναυλίες. Από το ’78-’79 που κυκλοφορήσαμε τον πρώτο δίσκο μόνο συναυλίες κάνω», λέει χαρακτηριστικά. Η Άννα Βλαβιανού ακολουθεί το Νίκο Παπάζογλου στη Θάσο και ο φακός καταγράφει την προετοιμασία, αλλά και στιγμές από τη συναυλία που έδωσε εκεί.

Τέλος, προβάλλεται απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΤ-1 «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι», με τον Διονύση Σαββόπουλο, στο οποίο ο Νίκος Παπάζογλου ερμηνεύει την «Παράβαση» από τους «Αχαρνής». Τον βλέπουμε επίσης να λέει τραγούδια του που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο, εν ώρα δημιουργίας στο στούντιο, ενώ παράλληλα προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από την επαγγελματική του πορεία.

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη
Έτος παραγωγής: 1995

 
 

Πηγή: http://www.ert-archives.gr

φωτογραφίες από την ομάδα Νίκος Παπάζογλου ο «Ζηλωτής» στο f/b και από το προσωπικό αρχείο του σκηνοθέτη Κώστας Εφραιμίδης