Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
"Γιατί αντιδρούμε στον νέο νόμο και στην υπουργική απόφαση" Κώστας Γιαννοπουλος

Κώστας Γιαννοπουλος"Γιατί αντιδρούμε στον νέο νόμο και στην υπουργική απόφαση"

Το "Χαμόγελο" ΔΕΝ είναι Ίδρυμα για να κλείσει
από xper
δημοσιεύτηκε24 May, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κύριος Κώστας Γιαννόπουλος απαντάει σε ερωτήσεις που έχουν προκύψει σχετικά με το νέο νόμο και την υπουργική απόφαση.

 

Όλες τις ενστάσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις μας για το Νόμο και την ΚΥΑ μπορείτε να τις βρείτε στο παρακάτω link https://drive.google.com/file/d/10r1oEFIKyb4npB8WLzHcr90MBcnLEXYC/view?usp=sharing

 

Το ψήφισμα για την κατάργηση τους στο παρακάτω link https://forms.gle/L1P41EC2x21RZupY9

Η υπουργική απόφαση

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες από την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου δίνεται προθεσμία ενός έτους σε δομές που θέλουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, για να προσαρμόσουν "τη λειτουργία, τη στελέχωση, τις κτιριολογικές προδιαγραφές τους και τις εν τω συνόλω παρεχόμενες υπηρεσίες τους, ώστε η φροντίδα των παιδιών εντός δομών να είναι η βέλτιστη δυνατή".

Αυτή η απόφαση απευθύνεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έβγαλε το Χαμόγελο του Παιδιού "μόνο στις ιδιωτικές δομές, εξαιρώντας από τους κανόνες τις δημόσιες και τις εκκλησιαστικές". Μάλιστα για όσους δεν τηρήσουν τις προϋποθέσεις προβλέπονται αυστηρότατα πρόστιμα, συλλήψεις, καθώς και ποινές φυλάκισης από 1 ως 5 έτη.

Οι προδιαγραφές που υπαγορεύονται από την υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τον Οργανισμό, είναι μη εφαρμόσιμες και οδηγούν 11 δομές του Χαμόγελου του Παιδιού σε άμεσο κλείσιμο παρά το γεγονός ότι λειτουργούν νόμιμα και με αδειοδότηση. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου "ακόμα και αν αυτά ήταν εφαρμόσιμα, δεν θα είχαμε τους οικονομικούς πόρους για να τα υλοποιήσουμε". Επίσης, οι άνθρωποι του Οργανισμού ανέφεραν πως ενώ μέχρι σήμερα οι δομές τους λειτουργούν σαν σπίτια για τα παιδιά, οι νέες προδιαγραφές του υπουργείου τις μετατρέπουν σε ιδρύματα και αυτό ενώ στόχος υποτίθεται ότι είναι η αποϊδρυματοποίηση.

Επιπροσθέτως, ο Κώστας Γιαννόπουλος κατηγόρησε στη συνέντευξη Τύπου την υφυπουργό Εργασίας πως δεν άκουσε τις παρατηρήσεις του πριν εκδώσει την υπουργική απόφαση. Όπως ειπώθηκε σε χθεσινή συνάντηση φορέων με το Υπουργείο Εργασίας, για πρώτη φορά ορίζονται "αυστηρές προδιαγραφές" και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ): "Πρόκειται για τις μόνες δομές που δεν είχαν κανόνες λειτουργίας, σε αντίθεση π.χ. με τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία κτλ. Αυτό φυσικά είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαβούλευσης. Πιο συγκεκριμένα, στην προσπάθει'α μας να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα, απευθυνθήκαμε σε ολόκληρη την κοινωνία και ζητήσαμε την συμμετοχή της. Οι προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ), τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση τον Φεβρουάριο του 2022 στο www.paidi.gov.gr. Η δημόσια διαβούλευση, διήρκησε ένα μήνα και συμμετείχαν αρμόδιοι φορείς παιδικής προστασίας όπως η Unicef, o Συνηγορος του παιδιου, οι Περιφέρειες, ΣΚΛΕ κ.ά. αλλά και πολίτες. Όλες οι απόψεις που κατατέθηκαν αξιολογηθήκαν και πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν, ώστε να διασφαλιστεί επιτέλους η εύρυθμη λειτουργία των δομών, η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στα παιδιά με την στελέχωση του κατάλληλου προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, φροντιστές κ.ά.) και φυσικά η ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση τους. Για πρώτη φορά, με απόλυτη διαφάνεια δημιουργούμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας" αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας.

Πλέον, μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες πώς θα εξελιχθεί το θέμα, καθώς οι θέσεις του Χαμόγελου του Παιδιού είναι εμφανές πως είχαν από καιρό μεταφερθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εργασίας χωρίς αποτέλεσμα. Η δημοσιοποίηση όμως μέσω της συνέντευξης Τύπου και οι αντιδράσεις που προκάλεσε στην κοινή γνώμη, φαίνεται πως άλλαξαν τα δεδομένα.