Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αύγουστος στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Αύγουστος στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

από xper
δημοσιεύτηκε2 August, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Συνεχίζεται μέχρι τις 9 Αυγούστου 2022 στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) η φιλοξενία της έκθεσης «Ματιές στην παραδοσιακή ξυλογλυπτική τέχνη: από το παρελθόν στο μέλλον», την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη πτυχών της ξυλογλυπτικής τέχνης στη Βυζαντινή-Μεταβυζαντινή παράδοση και ταυτόχρονα η προβολή της δυναμικής της στη σύγχρονη εποχή μέσα από την παρουσίαση αυθεντικών ξυλόγλυπτων έργων.

Παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά δείγματα αστικής ξυλογλυπτικής του μεταβυζαντινού και νεώτερου ελληνικού πολιτισμού από τη Δυτική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Σκύρο, που προέρχονται από τις συλλογές του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Αρμονία» Καστοριάς (Λαογραφικό Μουσείο Αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη και Ενδυματολογικό Μουσείο Αρχοντικό Αδελφών Εμμανουήλ), του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, της Παραδοσιακής Κατοικίας Χρήστου Τσιότσιου και Τατιάνας Ντέρου στη Σιάτιστα, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μουσείου Φαλτάϊτς στη Σκύρο. Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει σύγχρονα έργα σπουδαστών της ΕΠΑ.Σ Καλαμπάκας «Ξυλογλυπτικής και Διακοσμητικής Επίπλου», που γεφυρώνουν το παρελθόν με το μέλλον.

Το εποπτικό υλικό προέρχεται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Γρεβενών, Δράμας, Ευβοίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Πόλης Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Τρικάλων, Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και Χανίων, καθώς και του Μουσείου Φαλτάϊτς στη Σκύρο.

Το ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται στην έκθεση είναι παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων προσκαλεί παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους το καλοκαίρι, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στα μυστικά των ταλιαδόρων», το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης κάθε Πέμπτη και ώρα 11:00-12:30 στο Γενί Τζαμί.

Πληροφορίες & κρατήσεις: 2310 889 830 (εσωτ. 104), publicrelations@ekbmm.gr

Ωράριο έκθεσης: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, 10:00-14:00.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πανσέληνος του Αυγούστου» ανοίγοντας το Επταπύργιο για το κοινό εκτός κανονικού ωραρίου, από τις 20:00 μέχρι τις 24:00, με ελεύθερη είσοδο.

Την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 και ώρα 20:30 παρουσιάζεται στο Επταπύργιο η παράσταση «Ελευθερία εις θάνατον». Η διοργάνωση εντάσσεται στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά και το 2022 έχει ως θέμα την επέτειο μνήμης και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το Ελευθερία εις θάνατον είναι η δίκη των έξι και η παράσταση των γεγονότων που ακολούθησαν την ετυμηγορία και όλων όσων βιαστικά αποσιωπήθηκαν «διά να πεισθή η κοινή γνώμη ότι οι νόμιμοι τύποι ετηρήθησαν». Στις 15 Νοεμβρίου 1922 οι Δ. Γούναρης, Ν. Στράτος, Π. Πρωτοπαπαδάκης, Ν. Θεοτόκης, Γ. Μπαλτατζής και Γ. Χατζηανέστης καταδικάστηκαν σε θάνατο για εσχάτη προδοσία, ως οι κύριοι υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής και εκτελέστηκαν στο Γουδί. Το πρωί της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος του Έκτακτου Στρατοδικείου Αλ. Οθωναίος διαβάζει την ετυμηγορία και αποχωρεί χωρίς να πει «λύεται η συνεδρίασις». Η δίκη των έξι τυπικά δεν λύθηκε ποτέ.

Στην εποχή μας άραγε, πόσα και τι μορφής δικαστήρια στήνονται «για να πεισθεί η κοινή γνώμη»; Πόσα πραγματικά γεγονότα μεταμφιέζονται σε φανταστικά και αντίστροφα; Και ο καθένας από μας πώς αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τον κόσμο που τον περιβάλλει;

Σύλληψη Ιδέας – Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Μελέτη σκηνικού χώρου – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Μουσική – Σχεδιασμός Ήχου: Γρηγόρης Ελευθερίου

Φωτισμοί: Ισμήνη Σταρίδα

Συνεργάτις Σκηνοθέτις: Τέρψη Κονταργύρη

Επιστημονικός Συνεργάτης: Μάνος Λαμπράκης

Φωτογραφίες – Βίντεο: Μαρίλη Ζάρκου, Φάνης Παυλόπουλος

Ερμηνεύουν: Μαρία Μαμούρη, Άννα Μαρία Παπαϊωάννου, Ηρώ Σοφία Σμυρνιούδη, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου

Διεύθυνση – Εκτέλεση Παραγωγής: Θέρος-Εταιρεία Θεάτρου

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο Μνημείο. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ.

Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις: https://digitalculture.gov.gr

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 θα δημοσιοποιηθεί ιστορία που θα αφορά στην εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στα μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Πηγή:www.ertnews.gr