Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δρόμος Μνήμης των Σφαγών της Χίου 1822-2022

Δρόμος Μνήμης των Σφαγών της Χίου 1822-2022

από 23 έως και 25 Σεπτεμβρίου 2022
από xper
δημοσιεύτηκε24 September, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Πριν από 200 χρόνια η υπόδουλη Χίος επαναστάτησε κατά των Τούρκων κατακτητών.

Η συνέπεια ήταν ο αφανισμός σχεδόν κάθε ίχνους ζωής.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι ακόμη και σήμερα ασύλληπτο.

Μια καταστροφή από την οποία η Χίος ποτέ δεν επανέκαμψε.

Πρόκειται για πραγματική γενοκτονία, εξαΰλωση του χιακού πληθυσμού.

Μετά τα αποτρόπαια γεγονότα και υπό το καθεστώς της μόνιμης τουρκικής απειλής κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, επιβάλλεται η αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης των συμπολιτών μας και παράλληλα η απότιση τιμών, ως ελάχιστο χρέος, προς τους αθώους προγόνους μας που θυσιάστηκαν μ' αυτόν τον τραγικό τρόπο στον αγώνα τους για την απόκτηση της ελευθερίας και των πανανθρώπινων βασικών δικαιωμάτων.

ΔΡΑΣΗ: Ο Σύλλογος Αθλητών Υγείας Χίου, σε συνεργασία με τους Ποδηλάτες Χίου, Έλληνες Ολυμπιονίκες, τον Ιππικό Όμιλο Χίου, αθλητές αλλά και απλούς πολίτες, θα μεταφέρουν με δάδες και θα ανάψουν βωμούς σε όλα τα χωριά της Χίου.

Το δρώμενο αυτό θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από 23 έως και 25 Σεπτεμβρίου 2022, κατά το οποίο θα διατρέξουν περίπου 400 χλμ. για να μεταφέρουν σε όλα τα χωριά της Χίου το μήνυμα της θυσίας των προγόνων μας.

Σε κάθε σκέλος της διαδρομής, θα τρέχουν ταυτόχρονα δύο δρομείς, οι οποίοι σε ορισμένα σημεία της θα συνοδεύονται από ιππείς και σε συγκεκριμένα τμήματα τη διαδρομή θα καλύπτει ομάδα από ποδηλάτες.

Οι δύο δρομείς θα αντικαθίστανται από άλλους σε καθορισμένα σημεία, ενώ οι ποδηλάτες θα διατρέχουν κάθε ημέρα μία συγκεκριμένη διαδρομή.

Η απόφαση να συντρέχουν δύο δρομείς έχει σκοπό να θυμίσει τη γνωστή παράδοση ότι οι «Χιώτες πάνε δυο-δυο».

Η εν λόγω λαϊκή ρήση βασίζεται στο τραγικό γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του οθωμανικού ζυγού, οι Χιώτες χρησιμοποιούνταν σε κάθε ευκαιρία από τους Τούρκους ως ζώα μεταφοράς τους. Για να αποφύγουν οι Χιώτες ανάλογες καταστάσεις κυκλοφορούσαν ανά ζευγάρι, ώστε σε περίπτωση που δουν κάποιον Τούρκο από μακριά, ανέβαινε ο ένας στην πλάτη του άλλου, ώστε να μην τους αναγκάσει κάποιος Τούρκος να τον κουβαλήσουν, καθώς έδιναν την εντύπωση ότι κάποιος άλλος Τούρκος βρισκόταν στην πλάτη του Χιώτη.

Βεβαίως, υπάρχει και η άποψη ότι κυκλοφορούσαν δυο-δυο, γιατί «ότι δεν κόψει του ενός ο νους να το κόψη του άλλου», έτσι ώστε σε μια δύσκολη κατάσταση να αλληλοβοηθιούνται και να αλληλοϋποστηρίζονται. Πιθανόν να ασπάστηκαν τη συμβουλή του θείου Ομήρου, ο οποίος αναφέρει στην Ιλιάδα (Ραψωδία Κ 224) «συν τε δύ’ ερχομένω», το οποίο σημαίνει ότι δυο φίλοι πρέπει να συμβαδίζουν ο ένας δίπλα στον άλλο, γιατί τότε ισχυροποιούνται ως προς την σκέψη τους και τις πράξεις τους, στοιχείο που αναδεικνύει τη σημαντικότητα της φιλίας, της συνεργασίας, της αλληλοϋποστήριξης, της αλληλεγγύης και ότι αυτό συνεπάγεται για το ευ ζην των ανθρώπων. Συνεπώς, μας δίνεται η ευκαιρία να τονίσουμε την αξία της φιλίας, έχοντας δύο δρομείς να συντρέχουν την αυτή διαδρομή.

Τους αθλητές λοιπόν που θα φτάνουν στα χωριά θα τους υποδέχονται στην είσοδο των χωριών, σε καθορισμένα σημεία, μαθητές ή κάτοικοι εκάστου χωριού (κάποιοι εκ των οποίων θα λαμβάνουν τη δάδα) και θα κατευθύνονται στο Ηρώον για να ανάψουν τον βωμό της Μνήμης και Τιμής. Εκεί θα τους αναμένουν οι κάτοικοι, μαθητές και τοπικοί φορείς. Μετά την αφή του βωμού, έκαστο χωριό, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, θα πραγματοποιήσει ανάλογα δρώμενα (ποίημα, σύντομη ομιλία, επιμνημόσυνη δέηση κτλ).

Τον Δρόμο Μνήμης (Λαμπαδηδρομία) των Σφαγών της Χίου (1822-2022) διοργανώνει ο Σύλλογος Αθλητών Υγείας Χίου υπό την Αιγίδα:

Δήμου Χίου/ Επιτροπή 2022, Μητρόπολης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών,

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Υποστηρικτές: Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ), Ποδηλάτες Χίου, Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Χίου, Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Χίου, Βιβλιοθήκη του Κοραή, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Περιφερειακό Τμήμα Χίου, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Ομάδα Όμικρον, Φιλαρμονική Χίου, Χορευτικό ΜΕΟΘ, Χορευτικό ΜΣ«Φάρος Βαρβασίου», Χορευτικό ΛΠΟΧ «Λέων Αλλάτιος», Χορευτικό «Γιώργος Βούρος», Ιππικός Όμιλος Χίου, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Χίου, 2 Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χίου, Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Χίου Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Χίου «Ίωνες», Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίους, Κιβωτός του Κόσμου, Εκπολιτιστικά Σωματεία/ Σύλλογοι Χίου.

Με την Συμμετοχή των: Γιάννης Κούρο, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Υπερμαραθωνίου Δρόμου, Δημήτρης Θεοδωρακάκος, Πρωταθλητής Υπερμαραθωνίου Δρόμου, Νίκος Πολιάς, πολυνίκης Μαραθωνοδρόμος, Σοφία Ρήγα, Πρωταθλήτρια Μαραθωνίου Δρόμου, Θεόδωρος Ζαγοράκης, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Γιώργος Καραγκούνης, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Θεόδωρος Παπαλουκάς, πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής, Με την Χορηγία των: Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Μικροανάλυση Ιατρική Αθηνών ΑΕ, ΕΘΝΟΑ, Δήμος Χίου/Επιτροπή 2022, Hellenic Seaways - Blue Star Ferries, Epsilon cafe, Aegean Airlines, Κοινωφελές Ίδρυμα Κωνσταντίνου Τσαπάλα, Smart Rent a car, Real Pilates, Βιττάκης, Stavrianos, Άνεμος, Candio Al Porto, Ποτοποιία Κακίτση, Ζαχαροπλαστείο Μελένιο, Ζαχαροπλαστείο Αφοί Μονιώδη, Παραδοσιακά Παστέλια Χίου «Το Πατροπαράδοτο», Bundaberg Ginger Beer – Μπουμπάρης Ν.Α. και ΣΙΑ Ο.Ε.

Χορηγοί Φιλοξενίας: Δήμος Χίου/ Τμήμα Τουρισμού. Sun Village.

Xορηγοί Επικοινωνίας: Όμιλος για την UNESCO Χίου - Οινουσσών – Ψαρών,

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης,

«Φρυκτωρίες», Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι

Θερμές Ευχαριστίες, με τη σειρά που εμφανίζονται,στους συμμετέχοντες στην τηλεοπτική παραγωγή Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Μαρία Τσουρή, Γιώργος Ντόσκας, Γιώργος Κανδιόγλου, Μιχάλης Καρακούρος, Ελευθέριος Αϊβαλιώτης, Κέλλυ Λουφάκη, Χριστόφορος Μερούσης, Γιώργος Κριτούλης, Αντώνης Τσουκαλοχωρίτης, Μιχάλης Τσουκαλοχωρίτης, 2 Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χίου,

Σάββατο, 24/09/202 (ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ Βόρεια Χίος):

09:00 Αφή φλόγας στο άγαλμα του Κανάρη στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου).
Διαδρομή: Βροντάδο, Παντουκιός, Συκιάδα, Λαγκάδα. Στη διασταύρωση για Πιτυός:
Δυτική διαδρομή: Πιτυός, Διευχά, Κηπουριές, Φυτά, Σπαρτούντα, Πισπιλούντα, Νέα Ποταμιά, Βολισσός, Παρπαριά, Μνημείο Σφαγής στον Κάβο Μελανειός.
Βόρεια διαδρομή: Άνω Καρδάμυλα, Μάρμαρο, Αμάδες., Καμπιά, Λεπτόποδα, Κέραμος, Χάλανδρα, Αφροδίσια, Εγρήγορος, Κουρούνια, Νενητούρια, Άγιο Γάλα, Μνημείο Σφαγής, στον Κάβο Μελανειός.

19:00 ΔΡΩΜΕΝΑ στον Κάβο Μελανειός:
• Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο.
• Ομιλία από τον καθηγητή Θεολογίας και διδάκτωρ Φιλολογίας και Φιλοσοφίας κ. Κωνσταντίνο Φραγκομίχαλο.

Κυριακή 25/09/2022 (ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ Κεντρική Χίος)::

10:00 Αφή φλόγας στο άγαλμα του Κανάρη στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου).

Διαδρομή: Καρυές, Νέα Μονή (επιμνημόσυνη δέηση), Αγίοι Πατέρες, Ανάβατος.
Στα Αυγώνυμα:
Βόρεια διαδρομή:
Σιδηρούντα, Κατάβαση, Μνημείο Αίπους, Βροντάδο, Βαρβάσι, Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου).

Νότια διαδρομή: Λιθί, Βέσσα, Άγιος Γεώργιος Συκούσης, Ζυφιάς, Δαφνώνας, Βερβεράτο, Χαλκειός, Βασιλειώνικο, Βαρβάσι, Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου).

17:00 ΔΡΩΜΕΝΑ στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου):

• Επίδειξη από τους Ολυμπιονίκες της ΕΘΝΟΑ ολυμπιακών αθλημάτων.
• Παράθεση χιακών εδεσμάτων από τοπικές επιχειρήσεις.

18:00 Άφιξη αθλητών

• Υποδοχή αθλητών από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου.
• Χαιρετισμός από την οργανωτική επιτροπή και τους θεσμικούς φορείς της Χίου.
• Επίδοση μεταλλίων στους δρομείς, βεβαιώσεων και αναμνηστικών στους προσκεκλημένους.
• Ομιλία από τη διδάκτωρ Ιστορίας & Αρχαιολογίας Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη.
• Χιακά άσματα.
• Τοπικοί χοροί από χιακούς χορευτικούς συλλόγους.

Σκηνοθεσία & Τηλεοπτική συρραφή: «Φρυκτωρίες»

Κινηματογράφηση σκηνών: Chiosphotos

Ηχοληψία & επεξεργασία απαγγελίας: Γεώργιος Αλέξανδρος Βαλλής

The website encountered an unexpected error. Please try again later.