Ο Πασχάλης Κουλούμογλου Πρωταθλητής Ευρώπης στην Άρση Βαρών σε Πάγκο για 2η φορά
Στους αγώνες που διεξήχθησαν στην Τιφλίδα, ο Πασχάλης Κουλούμογλου στην κατηγορία των -59kg πήρε την 1η θέση και 4 χρυσά μετάλλια με καλύτερη επίδοση 175kg έχοντας άλλες δυο έγκυρες προσπάθειες στα 165kg και 172kg, σηκώνοντας στο σύνολο 512kg.
Ο Πασχάλης Κουλούμογλου είναι ένα παιδί της μετα-Πύρρου εποχής. Όταν το 2004 έγιναν οι Ολυμπιακοί αγώνες στη Αθήνα εκείνος εν είχε …ιδέα από την Άρση βαρών.
«Ούτε ήξερα ότι υπάρχει αθλητισμός για παιδιά με αναπηρία.» Όταν τον πήγαν να δει την Άρση βαρών «κόλλησε» με το άθλημα. Και έτσι μπήκε στη ζωή του η Άρση βαρών σε πάγκο.
Ο Πασχάλης Κουλούμογλου στο δρόμο για το Τόκιο συνάντησε αρκετές δυσκολίες. Τελικά στο Παγκόσμιο κύπελλο στη Τιφλίδα επισημοποίησε την πρόκριση του
«Ακριβώς! Ήταν παγκόσμιο κύπελλο. Μας έδωσε την ευκαιρία να πετύχουμε την πρόκριση για τους παραολυμπιακούς αγώνες, αλλά και μια ευκαιρία να ελέγξουμε την κατάσταση που βρισκόμαστε όλοι μας αγωνιστικά, εξαιτίας της μακράς αποχής από τους αγώνες.»
Χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατούσε ψυχοφθόρα με την αναβολή των Αγώνων για ένα χρόνο λόγω covid-19.
« Ήταν ψυχοφθόρα κατάσταση. Τα προηγούμενα 4 χρόνια προετοιμαζόμουν για τους παραολυμπιακούς αγώνες οι οποίοι τελικά αναβλήθηκαν πέρυσι. Οι τραυματισμοί και μια χειρουργική επέμβαση στον αγκώνα το 2018 με είχαν θέσει εκτός προπονήσεων κατά διαστήματα. Ευτυχώς επανήλθα, έφτασα σε πολύ υψηλό επίπεδο πέρυσι τον Φεβρουάριο στο Μάντζεστερ, όπου πέτυχα να σηκώσω 180 κιλά. Δυστυχώς μια εβδομάδα μετά την επιστροφή μας ανακοινώθηκε ο περιορισμός κάθε δράσης στην Ελλάδα. Μετά από 2 περίπου εβδομάδες ανακοινώθηκε πως αναβάλλονται και οι παραολυμπιακοί αγώνες. Αναγκαστικά αλλάξαμε σχεδιασμό. Οι προπονήσεις γίνονταν στο σπίτι. Πήραμε πάγκους στα σπίτια μας. Όλα αυτά δεν λειτουργούσαν υπέρ της προετοιμασίας μου αλλά και της προετοιμασίας όλων των αθλητών. Η κατηγορία δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο»
Ο Πασχάλης θεωρεί ότι δεν θα επηρεασθεί από την απουσία του κόσμου.
«Η αλήθεια είναι ότι στο δικό μας το άθλημα δεν υπάρχει αρκετός κόσμος. Ο κόσμος είναι συγκεκριμένος. Οι αντίπαλοι οι προπονητές. Εκεί που θα επηρεασθούν είναι στον στίβο.»
Η Άρση βαρών ήταν η λατρεία του Πασχάλη…
«Ίσως ήταν όλο το κλίμα. Όλα τα παιδιά, Ο Ανατολίτης, η Νάντια,, με τον Γκρέμη είμαστε ακόμη και σήμερα. Ο Γκουντάνης. Ήταν όλο το κλίμα, θα έλεγα ιδανικό. Από την πρώτη στιγμή δέθηκα με όλη την κατάσταση..»
Και όπως όλοι οι αθλητές έτσι και ο Πασχάλης έχει ως μεγάλο στόχο ένα Παραολυμπιακό μετάλλιο
‘’Ο μεγάλος στόχος για κάθε αθλητή είναι ένα Παραολυμπιακό μετάλλιο. Από κει και πέρα ο μεγάλος στόχος και κάθε στόχος μπαίνει ανάλογα την κατάσταση που βρισκόμαστε, για να μπορείς να τον πραγματοποιήσεις. Για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε όλες τις ανάγκες που μπορεί να χεις. Και τις οικονομικές.»
Ο Πασχάλης περιμένει πιο πολλά από το Κράτος.
«Η Παραολυμπιακή επιτροπή και η ομοσπονδία ανάλογα τις δυνατότητες που έχουν στηρίζουν. Το Κράτος πρέπει να προσφέρει Δεν έχει κάνει τίποτα με τους διορισμούς. Κάτι που είναι καίριο για να ζεις»
Ο προπονητής του είναι ο Δημήτρης Ιωαννίδης, ο οποίος προπονεί όλους τους συναθλητές του Είναι μαζί του από τα 13 μου χρόνια.
Και το μήνυμα του προς τους νέους είναι…
«Οι νέοι με ή χωρίς αναπηρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, γιατί έχουν να κερδίσουν πολλά! Ακόμη και τώρα που το κράτος δεν βοηθά στην ανάπτυξη του αθλητισμού. Να μην παραιτούνται. Να αγωνίζονται στα γήπεδα, τα γυμναστήρια και στην ζωή.»