Βαγγέλης Μάστορας: “Ακροβασίες του μυαλού” | Η ιστορία ενός διπολικού
Το μήνυμα να απενοχοποιηθούν όσοι πάσχουν από διπολική διαταραχή και το οικείο περιβάλλον τους και ότι η κοινωνία πρέπει να ξεπεράσει τα ταμπού, έστειλε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μάστορας,
κατά την παρουσίαση του βιβλίου του “ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ – η ιστορία ενός διπολικού” (εκδόσεις Τόπος), που παρουσιάστηκε το μεσημέρι (19/11) στο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δημ. Γούναρη 39, Καμάρα, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 277113).
“Προσπάθησα να κάνω οικεία την διπολική διαταραχή για να συνυπάρξω μαζί της. Παραμένω διπολικός και θα είμαι μέχρι το τέλος της ζωής μου. Θέλω να περάσω το μύνημα ότι πρέπει να το διαχειριστούμε και να απενοχοποιήσω αυτούς που έχουν διπολική διαταραχή”, τόνισε ο κ. Μάστορας.
“Ο ασθενής είναι ο ειδικός στο πρόβλημα που βιώνει και ο κ. Μάστορας, ως ειδικός, μας έδωσε ένα εγχειρίδιο, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε”, υπογράμμισε σητν ομιλία του ο Δρ. Γεώργιος Φλώρος, ψυχίατρος ΕΣΥ.
“Θαύμασα την δύναμη του ανθρώπου να πέφτει και να ξανασηκώνεται και να κάνει μια αξιοζήλευτη διαδρομή, ως δημοσιογράφος, ως δήμαρχος, ως οικογενειάρχης…”, σημείωσε ο κ. Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος. Ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “ο κ. Μάστορας πορεύτηκε με τη δύναμη της θέλησης να το παλέψει και πέρασε το μύνημα προς την κοινωνία” και χαρακτήρισε το βιβλίο “ευκολοδιάβαστο”.
Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Θοδωρής Ξενιτόπουλος, δημοσιογράφος ερευνητικής ψυχικής υγείας,
πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Ψυχολογικού Φάρου». Ο κ. Ξενιτόπουλος επισήμανε ότι “τέτοιο βιβλίο έχουμε να διαβάσουμε από τον Ρώμο Φιλύρα που έγραψε για την πάθηση του”. “Ο κ. Μάστορας έχει να δώσει πολλά στην επιστημονική κοινότητα”, είπε ο κ. Ξενιτόπουλος.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ και τον Οργανισμό Μαλλιάρης-Παιδεία
Λίγα λόγια για το βιβλίο
“Είμαι ακόμη ζωντανός, παλεύω, αγωνίζομαι, δίνω μάχες καθημερινά να σταθώ όρθιος. Πέφτω και σηκώνομαι για να ξαναπέσω και να ξανασηκωθώ. Πιο δυνατός; Όχι απαραίτητα, αλλά σημασία έχει να σηκωθώ. Να βρω τρόπο από κάπου να πιαστώ, να αγκιστρωθώ για να μην ξαναπέσω. Τουλάχιστον να κρατηθώ όρθιος για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Και φυσικά, γνωρίζω ότι αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα, θα πέσω ξανά, αλλά η “μαγκιά” είναι να επινοείς εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα σε βοηθήσουν να σηκωθείς ξανά και ξανά και ξανά…”
Ο Βαγγέλης Μάστορας κάνει μια λυτρωτική κατάθεση ψυχής, καταγράφοντας τις εμπειρίες του ζώντας πενήντα και πλέον χρόνια με τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής. Μιας σοβαρής ψυχικής νόσου που δεν είναι πλήρως ιάσιμη, αλλά απλώς διαχειρίσιμη και ελέγξιμη υπό προϋποθέσεις.
Σε μια εποχή με σημαντική έξαρση των ψυχικών ασθενειών, ο συγγραφέας, με τον άμεσο, γλαφυρό, χωρίς φτιασίδια και ωραιοποιήσεις λόγο του, έχει στόχο να συμβάλει στη μείωση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων, ακόμα και του φόβου που ακολουθεί τους ψυχικά νοσούντες, και φυσικά να απαντήσει στην ανάγκη να κατανοήσουμε τι σημαίνει να ζεις ως ψυχικά ασθενής. Με αυτή την έννοια απευθύνεται σε όλους μας, και ιδιαίτερα σε όσους ζουν με τον εφιάλτη της ψυχικής νόσου, αλλά και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)