Μαθήματα ιστορίας-Αλέξανδρος Υψηλάντης
Στις ικανότητες του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αρχηγού της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, αναφέρθηκε, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στο πρώτο μάθημα ιστορίας, των σεμιναρίων που πραγματοποιούνται για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που διοργανώνουν ο δήμος Θεσσαλονίκης (διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού δια του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης), η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών.
Η πρώτη διάλεξη έγινε το βράδυ της Τρίτης 19 Φεβρουαρίου 2019, στο αμφιθέατρο του 34ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης (οδός Ιασωνίδου και Αρριανού, τηλ. 2310238050), στο πλαίσιο του κεντρικού θέματος «η Επανάσταση του1821 και η δημιουργία του πρώτου ελληνικού κράτος (1821 – 1832), η οποία ήταν πλαισιωμένη και με έκθεση φωτογραφίας και ανέκδοτου υλικού, για την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και της προσφοράς της οικογένειας των Υψηλαντών, που έλκουν την καταγωγή τους από το χωριό Υψήλ’ του Πόντου.
Τους συμμετέχοντες στα μαθήματα ιστορίας καλωσόρισε εκ μέρους των διοργανωτών ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Κώστας Ανθόπουλος, ο οποίος τόνισε πως τα μαθήματα ιστορίας που ξεκίνησαν το 2014 και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, καλύπτουν ένα γνωστικό κενό της ιστορίας του οικουμενικού ελληνισμού.
Η εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Άντα Φωτοπούλου, μετέφερε το χαιρετισμό του δημάρχου Γιάννης Μπουτάρη και του αρμόδιου αντιδημάρχου Αλέξανδρου Μπαρμπουνάκη, αναφέροντας πως ως δήμος στηρίξαμε τις δράσεις των Ποντίων Εκπαιδευτικών, για να γίνει γνωστή η ιστορία του οικουμενικού ελληνισμού. Εκ μέρους των συνδιοργανωτών ο Μιχάλης Καραβέλας, γενικός γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, τόνισε πως η Λέσχη συνέβαλε από την αρχή σε αυτήν την προσπάθεια για να καλυφθεί το γνωστικό κενό, μιας και η πόλη διεκδικεί τη δική της θέση στην ιστορία του ελλαδικού κράτους.
Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και υπεύθυνος της επιτροπής γενοκτονίας Αλέξανδρος Εφραιμίδης, τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας μέσα στα σχολεία στο δίωρο που προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας να αφιερωθεί στον ποντιακό ελληνισμό για να μάθουν τα παιδιά την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Ο Στάθης Πελαγίδης, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος των μαθημάτων ιστορίας, τόνισε τη σημασία που έχει αυτή η παράμετρος στον ελληνισμό, μιας και οι μαθητές διδάσκονται περισσότερο την ιστορία του ελλαδικού κράτους και όχι του ελληνισμού.
Εξήρε μάλιστα το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών, οι οποίοι εκτός ωραρίου αφήνοντας τις οικογένειες και τους δικούς τους ανθρώπους, συμμετέχουν στα μαθήματα ιστορίας για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και αυτό όπως είπε θα πρέπει να το τονίσουμε γιατί οι εκπαιδευτικοί μας δείχνουν αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την ιστορική γνώση.
Στην αρχή της ομιλία του Λάζαρου Κυρίζογλου με θέμα «Αλέξανδρος Υψηλάντης: Αρχηγός της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821», η θεατρολόγος του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης Χριστίνα Χατζηγεωργίου, διάβασε αποσπάσματα από την Επαναστατική Προκήρυξη του Ανδρέα Κάλβου και το "Μάχου Υπέρ Πατρίδος" του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Στη συνέχεια ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Λάζαρος Κυρίζογλου, έκανε μία σύντομη αναφορά στους Υψηλάντηδες, αναφέροντας πως το όνομα Υψηλάντης φέρει μια ιστορική Ελληνική οικογένεια, καταγόμενη από την Υψηλή του Πόντου, πολλά μέλη της οποίας διέπρεψαν κατά καιρούς. Αίρει την απώτερη καταγωγή της από τους Κομνηνούς της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.
Όπως είπε ο Λάζαρος Κυρίζογλου, «ο ξεσηκωμός του 1821 άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου με την προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη «ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ», στο στρατόπεδο του Ιασίου της Μολδαβίας.
Μετά ακολούθησε ο ξεσηκωμός στην Πελοπόννησο (Καλαμάτα, Καλάβρυτα, Τρίπολη), τον Μάρτιο του 1821…
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1792, μεγάλωσε στη Ρωσία, πολέμησε στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες, πέθανε στη Βιέννη το 1828. Όμως η καρδιά του «χτυπά» για πάντα στην Ελλάδα, όπου ζήτησε να μεταφερθεί πριν πεθάνει. Αυτός ήτα ο ποντιακής καταγωγής Αλέξανδρος Υψηλάντης. Δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα και όμως ζήτησε πριν πεθάνει να μεταφερθεί η καρδιά του στην Ελλάδα.
Το πατριωτικό του συναίσθημα, η αγάπη στην πατρίδα, η προσήλωση στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, τον παρότρυναν να δεχθεί την πρόταση των τριών κορυφαίων της Φιλικής Εταιρίας (Ξάνθου, Τσακάλωφ, και Σκουφά) να αναλάβει την ηγεσία της Εταιρίας τον Απρίλιο του 1820 στην Πετρούπολη, σε ηλικία 28 χρόνων. Του δόθηκε το ψευδώνυμο «Καλός» και τα αρχικά «α.ρ.» για να υπογράφει τις επιστολές του.
Ήταν αξιωματικός του Ρωσικού Στρατού και προήχθη από τον Τσάρο στο βαθμό του Συνταγματάρχη σε ηλικία 21 ετών, μετά τη μάχη της Δρέσδης κατά του Ναπολέοντα, όπου έχασε το δεξί του χέρι.
Πρέπει ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο Υψηλάντης δεν έγινε ποτέ Ρώσος υπήκοος.
Εκτός από εξαιρετικός αξιωματικός, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διακρίθηκε και για τις λογοτεχνικές και ποιητικές του επιδόσεις.
Ως Γενικός Επίτροπος της Αρχής, της Φιλικής Εταιρίας, ανέλαβε την ευθύνη της οργάνωσης και προετοιμασίας του Αγώνα. Οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων αποφάσισε την κήρυξη της επανάστασης».