Παρασκήνιο της επίσκεψης του «Πόντιου» Ιμάμογλου στα Γιαννιτσά
«Είναι καταπληκτικός χορευτής ποντιακών. Θυμάμαι ήμασταν στο ‘Φιλίππειο’, έναν χώρο αναψυχής στην πόλη. Μάζεψα 15 παιδιά με φορεσιές, πήρα τον λυράρη και έναν πιτσιρικά με νταούλι και είπα ‘παίξτε λετσίνα’! Ο Ιμάμογλου σηκώθηκε αμέσως, πιάστηκε στον κύκλο και χόρεψε»
Μια φωτογραφία του 1900 από την Τραπεζούντα, μια φανέλα του ποδοσφαιρικού συλλόγου Τράμπζονσπορ, ένας ζωηρός ποντιακός χορός («τρομαχτός»)
και πολλή συγκίνηση συνθέτουν το παρασκήνιο της επίσκεψης του Τούρκου Εκρέμ Ιμάμογλου στα Γιαννιτσά, τον Μάιο του 2016.
Ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης (η νίκη πάντως δεν έχει επικυρωθεί, καθώς συνεχίζονται οι προσφυγές Ερντογάν) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Φυσερά κοντά στα Πλάτανα -Ατσαπάτ όπως είναι η τουρκική ονομασία της περιοχής- δυτικά της Τραπεζούντας, την οποία φαίνεται πως δεν ξεχνά ποτέ.
Εκτός από τις μνήμες του άλλωστε έχει την φωτογραφία που του χάρισε πριν από τρία χρόνια ο Απόστολος Ασλανίδης, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος του δραστήριου ποντιακού συλλόγου Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών.
Είναι ο άνθρωπος που είχε ξεναγήσει τότε τον Ιμάμογλου και την πολυπληθή συνοδεία του στα Γιαννιτσά και του επιφύλασσε την έκπληξη με το ποντιακό γλέντι.
Το σχετικό βίντεο με τον ίδιο να σέρνει με άνεση τον χορό ανάρτησε ο Τούρκος πολιτικός στο Facebook στις 16 Μαϊου 2016.
«Είναι καταπληκτικός χορευτής ποντιακών. Θυμάμαι ήμασταν στο ‘Φιλίππειο’, έναν χώρο αναψυχής στην πόλη. Μάζεψα 15 παιδιά με φορεσιές, πήρα τον λυράρη και έναν πιτσιρικά με νταούλι και είπα ‘παίξτε λετσίνα’!
Ο Ιμάμογλου σηκώθηκε αμέσως, πιάστηκε στον κύκλο και χόρεψε» λέει στο in.grο ιστοριοδίφης Ασλανίδης.
Αυτή ήταν όμως η κορύφωση της επίσκεψης Ιμάμογλου.
Βούρκωσε
Προηγήθηκε βόλτα στον συνοικισμό της Νέας Τραπεζούντας αλλά και στο σπίτι του Ασλανίδη:
«Στον συνοικισμό είμαστε 5.000 τραπεζούντιοι. Πήγαμε στην πλατεία και τα μάτια του ‘γέμιζαν’. Βούρκωσε όταν του είπα ότι η πλατεία του συνοικισμού έχει το σχέδιο από το μεϊντάνι της Τραπεζούντας.
Ο παππούς μου, ο Απόστολος Ηλιόπουλος, την έχτισε μαζί με έναν Ρώσο μηχανικό. Εκεί όμως που ξετρελάθηκε ήταν στην έκθεση φωτογραφίας στο σπίτι μου. Είδε μια εικόνα του 1900 από το Φροντιστήριο Τραπεζούντας και μου ζήτησε να του την στείλω σε ηλεκτρονική μορφή.
‘Ξεκρέμασε την, πάρτην, είναι δικιά σου’ του είπα. Συγκινήθηκε βαθιά».
Ο Ιμάμογλου απάντησε με το δικό του «δώρο», αφότου επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.
«Μια μέρα ήρθε ένα πακέτο, το άνοιξα και τι να δω; Ηταν μια φανέλα της Τράμπζονσπορ με τον αριθμό 61 της Τραπεζούντας και το όνομα του παππού μου: Ηλιόπουλος!».
Σύμφωνα με τον Ασλανίδη, κατά την παραμονή του στα Γιαννιτσά ο Ιμάμογλου προχώρησε σε δωρεά προς ένα ίδρυμα προστασίας παιδιών.
«Τα Γιαννιτσά θεωρούνται ιερή πόλη για τους Τούρκους, καθώς εδώ είναι θαμμένος ο στρατηλάτης Γαζή Εβρενός. Έρχονται πολλοί Τούρκοι, κυρίως από την Κωνσταντινούπολη» σημειώνει και θυμάται τι ήταν αυτό που έκανε τον Ιμάμογλου να πεταχτεί από την καρέκλα του στο δημαρχείο των Γιαννιτσών, όταν πρωτοσυναντήθηκαν.
«Μια φράση ξεστόμισα: Αυτός είναι Καραντενίζ (σ.σ Μαύρη Θάλασσα). Μόλις άκουσε την λέξη, σηκώθηκε και αρχίσαμε να μιλάμε για τα Σιμοχώρια της Τραπεζούντας και των Πλατάνων».