Ενταση με πρόσφυγες στα Διαβατά |Θέλουν να φύγουν για Γερμανία |
Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το κέντρο φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
Πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη δομή συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις.
Περισσότερα από 300 άτομα έχουν στήσει πρόχειρο καταυλισμό με σκοπό τις επόμενες μέρες να μετακινηθούν μαζικά προς τα σύνορα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ
Official Site: http://www.ert.gr/
Nέος γύρος επεισοδίων βρίσκονται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στα Διαβατά μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας στην περιοχή, όπου σημειώθηκαν και χθες επεισόδια με μία σύλληψη και έναν τραυματία.
Συγκεκριμένα, γυναίκες επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό που είχε στηθεί, με αποτέλεσμα να απωθηθούν από τους άνδρες της αστυνομίας.
Δηλαδή οι πρόσφυγες έστειλαν σκοπίμως τα γυναικόπαιδα για να περάσουν από τους αστυνομικούς
Περίπου 500 πρόσφυγες διανυκτέρευσαν έξω από το κέντρο φιλοξενίας της περιοχής, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά.
Χθες, Πέμπτη, το απόγευμα οι πρόσφυγες συνέρρευσαν στην περιοχή, ανταποκρινόμενοι σε ένα διαδικτυακό κάλεσμα. Στο σημείο προκλήθηκε ένταση με αποτέλεσμα να γίνει μία προσαγωγή, να συλληφθεί ένας 37χρονος Ιρακινός για αντίσταση και απόπειρα σωματικής βλάβης και να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.
Στην περιοχή βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη που έχει κλείσει περιμετρικά την περιοχή, καθώς οι πρόσφυγες έχουν δηλώσει ότι πρόθεσή τους είναι να μεταβούν στα σύνορα.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Από μια φήμη που διακίνηθηκε από ανώνυμους μέσω Facebook ότι ομάδες προσφύγων θα μετακινηθούν στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων και ότι θα υπάρξει άνοιγμα των συνόρων ξεκίνησε η συγκέντρωση εκατοντάδων προσφύγων έξω από τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» των Διαβατών Θεσσαλονίκης.
Τα επεισόδια που ακολούθησαν όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να τους εμποδίσουν ήταν πρωτοφανούς αγριότητας και καταδεικνύουν πως επρόκειτο για δοκιμή «μαύρων επιχειρήσεων» αφού όλα ξεκίνησαν με την απλή διάδοση φημών μέσω social media.
Δείχνει μάλιστα το γεγονός αυτό ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να ελεγχθούν και αποτελούν «δούρειο ίππο» για όποιον θέλει να τα χρησιμοποιήσει κατάλληλα.
Άλλωστε λόγο της αμεσότητάς τους είναι πολύ εύκολη η διάδοση οποιασδήποτε ελεγχόμενης πληροφορίας ή υποσυνείδητης εντολής.