Ιστορίες της πόλης...
Ιστορίες της πόλης.... «Το Μάρμαρο του Φιδιού – Γιλάν μερμέρ, ένα άγνωστο μνημείο της πόλης»
Δημοσίευση της Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
Στη σύγχρονη οδό Αγίου Δημητρίου, στον αρχαίο δρόμο που ξεκινούσε από τη Ληταία πύλη και κατέληγε στη Νέα Χρυσή Πύλη βρίσκεται ένα «παράδοξον και ἄφωνον» μνημείο, το Μάρμαρο του Φιδιού, το Yılan Mermer.
Ένας τιμητικός κίονας που επιστεφόταν με ανδριάντα στήθηκε πιθανώς τον 4ο αιώνα στον δεύτερο πιο σημαντικό άξονα της Θεσσαλονίκης. Μια συνήθεια αρκετά διαδεδομένη, με παραδείγματα σε αρκετές πόλεις της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ιδιαίτερα στη Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη. Τέτοιου είδους μνημεία τοποθετούνταν συνήθως σε κομβικά σημεία των πόλεων και λειτουργούσαν ως τοπόσημα, εξαίροντας ταυτόχρονα το τιμώμενο πρόσωπο.
Πάνω σε κρηπίδα με έξι βαθμίδες είναι τοποθετημένο ένα μονολιθικό μαρμάρινο, ορθογώνιας διατομής, βάθρο, στο οποίο εδραζόταν ο κίονας με έναν ανδριάντα στην κορυφή του. Το συνολικό ύψος του μνημείου υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα 15 – 16 μέτρα. Σε κάποια άγνωστη χρονική στιγμή, το μνημείο έχασε την αρχική του μορφή και λειτουργία. Το αδιάγνωστο πλέον μνημείο έγινε αντικείμενο θρύλων και παραδόσεων και έτσι απέκτησε και την ονομασία Μάρμαρο του Φιδιού - Yılan Mermer.
To 1975, για τις ανάγκες της οδικής κυκλοφορίας, το μνημείο μετακινήθηκε από την αρχική και τοποθετήθηκε στη σημερινή του θέση, στο βόρειο πεζοδρόμιο της οδού, στο ύψος του υποσταθμού της ΔΕΗ, όπου παραμένει ίσως πιο «παράδοξον και ἄφωνον» από ποτέ.